Jak bychom mohli oslavit Velikonoce bez tradičního mazance? Těžko. Není nad to si ráno posedět s dobrou kávou a čerstvě upečeným mazancem, který se vám bude sladce rozplývat na jazyku. Recept, který pamatuje moje prababička je jednoznačně ten, který by vám neměl letos chybět na stole.
Velikonoce mi jsou stejně blízké jako Vánoce a asi budete vědět proč. Stejně jako na Vánoce i na Velikonoce pečeme s babičkou a ségrou mazance. Letos to bohužel bude trošku jiné, ale na chuti a atmosféře to nic měnit nebude. I přes to, že to nebylo společné pečení, stále mám pocit, jako kdybychom pekly společně, ale opatrnost především.
Mazance jsou značně snazší, co se pletení týče, ovšem bych to nebyla já, abych si to trošku nezpestřila a neudělala o level náročnější. Bochník umí udělat každý, ale co si pohrát a udělat na pohled krásný mazanec plný pletení a následného opravdového umění?
Budu se vám snažit postupně ukazovat postup, ale video postup, který je dle mého názoru lepší na pochopení pletení, najdete na mém instagramovém profilu @baren.cz nebo na Facebooku.
Zvládla jsem to já, zvládnete to taky, protože jste šikovní! Tak hurá na recept! Základem výtečného mazance jsou světlé rozinky, kvalitní máslo, a hlavně pečení s láskou.
Recept je buď na 2 velké mazance, nebo 4 malé, rozhodněte sami.
1. Základem dobrého mazance je kynuté těsto.
2. Opět tu jsou dva způsoby, jak můžete postupovat, a to buď tradičně nebo skrze pekárnu, kde necháte těsto uhnětat a kynout.
3. Kdo jde cestou pekárny – dejte nejdříve mokré ingredience a následně suché. Vařečkou jemně promíchejte a dejte volbu na dělání těsta.
--> Zde používejte 2 balíčky sušeného droždí!!
Kdo jde tradiční cestou, čtěte dál!!!
4. Ze všeho nejdřív si připravte kvásek.
5. Do misky si dejte mléko a rozdrobte do něj droždí. Okolo 10 minut nechte vzejít kvásek.
6. Do druhé mísy dejte mouku, cukr, špetku soli a promíchejte.
7. Přidejte máslo, žloutky, celé vejce.
8. Přidejte kvásek ke směsi.
9. Přisypte mandle a hrozinky, které jste si nechali alespoň hodinu předem namočené v rumu nebo rumovém aroma.
10. Hnětení a dobře propracované ingredience je další důležitý bod.
11. Po důkladném uhnětení nechte alespoň 1-2h kynout na teplém místě.
Po vykynutí
12. Těsto si vyndejte na pomoučněný vál a rozkrojte na 4 stejné kousky. Vezměte 1 ze 4 a rozdělte znovu na 4 kousky.
Zdroj: Barbora Benešová
13. Ze 4 udělejte dost dlouhé, ale zároveň dostatečně tlusté válečky, které budete zaplétat.
Zdroj: Barbora Benešová
14. Dejte si 2 na výšku vedle sebe. Další 2 dejte na šířku přes.
Zdroj: Barbora Benešová
15. Váleček vlevo na výšku si propleťte s jedním, který máte na šířku (viz. Foto). Těžce se tento krok popisuje, proto vám fotka pomůže.
Zdroj: Barbora Benešová
16. Vezměte si jeden váleček, který je na výšku a propleťte ho s druhým. Půjdete směrem proti hodinovým ručičkám. Jako byste se vraceli v čase.
Zdroj: Barbora Benešová
17. Takto budete plést do doby, co budete mít vše zamotané do hezkého spletence.
18. Takto hotový mazanec pomažte vejcem, posypte mandlemi a dejte péct na 170 stupňů Celsia zhruba 35 minut. Mně to krásně vychází na tento čas, ale každá trouba si žádá o něco jiný čas, proto hlídejte.
19. Hotový mazanec ihned po vyndání posypte dostatečně vanilkovým cukrem.
A máte hotový, krásný a originální mazanec, který budou všichni obdivovat nejen co se chutě týče, ale i pohledem na něj.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová