Velikonoční beránek

Popis receptu

Vůně čerstvě upečeného beránka poletující po celém domě je to, po čem váš mlsný jazíček touží. Vyzkoušejte jednoduchý, jemný a chuťově lahodný receot na beránka a zjistíte sami. 

P.S. Nedávejte ochutnávat nikomu jinému, jinak budete péct dalších pět!

Velikonoční beránek
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
1 beránek

  • Těsto:
    • 150 g máslo
    • 200 g cukru krystal
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 1 špetka soli
    • 4 vejce
    • 275 g hladké mouky
    • 2 lžičky kypřícího prášku
    • 6 lžic mléka
  • Ostatní:
    • máslo na vymazání formy
    • hrubá mouka na vysypání formy
    • vanilkový lusk nebo vanilkové aroma (není povinné)
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 25 minut
Doba pečení 1 hodina
Náročnost snadné
Celkem 1 beránek

Postup

Velikonoční beránek. Můj jeden z nejoblíbenějších pokrmů na Velikonce. Neměla jsem nikdy potřebu mít všechno překombinované pomocí cukrové polevy či čokoládové, stačil mi jednoduchý recept na beránka, který nám vždycky dělávala mamka. Je to jeden z mých oblíbených receptů, proto jsem se rozhodla ho s vámi sdílet, abyste poznali opravdu výborného velikonočního beránka. 

Výhodou tohoto receptu je, že opravdu nemusíte být přeborníci v kuchyni, protože je tento recept vážně snadný. 

1. Ze všeho nejdřív si z másla, cukru, vanilkového cukru, špetky soli a žloutky vyšlehejte krásně jemnou pěnu. 

INFO: Z bílků si vyšlehejte sníh pro nadýchanější těsto.

2. Šlehejte delší dobu, aby se vám oba cukry dostatečně rozpustily a neměli byste křupajícího beránka. 

3. Do směsi postupně přisypávejte mouku společně s kypřícím práškem. 

4. Dle konzistence přilévejte mléko. Poté pomalu přimíchávejte sníh z bílků.

TIP: Kdo chce cítit opravdu vanilkovou chuť, můžete přidat vanilkový lusk či vanilkové aroma. Samozřejmě jemně, ale uvidíte jaký šmrnc váš beránek dostane. Jen to prosím nepřežeňte.

5. Hotové těsto si nechte chvíli stranou. 

6. Připravenou formu na beránka si pečlivě vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Opět si na tomto kroku dejte záležet. 

7. Do vymazané a vysypané formy vlijte těsto. 

8. Zprvu pečte na 180 stupňů Celsia cca 10 minut. Následně stáhněte teplotu na 150 a pečte dalších 50 minut. 

9. Hotového beránka nechte vychladnout a následně vyklopte z formy. 

10. Po důkladném vychladnutí můžete, kdo máte rádi, využít polevy všech druhů, nebo jen posypat moučkovým cukrem. 

 

Mějte se krásně, dobrou chuť a přeji hezké Velikonoce! 

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová