Vánočka

Popis receptu

Vůně vánočky…rumové rozinky s plátky mandlí schované v kynutém těstě. Co víc dodat, vánočka. Moje tradice a jeden z oblíbených kynutých pokrmů, obzvlášť na Vánoce. 

Vánočka
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
2 porce

  • Těsto:
    • 500 ml mléka
    • 50 g čerstvého droždí
    • 1 kg hladké mouky
    • 250 g cukru krupice
    • 2 špetky soli
    • 300 g rozpuštěného másla
    • 4 žloutky
    • 1 vejce
    • 5 hrstí bílých rozinek
    • 300 g mandlí na plátky
  • Ostatní
    • 1 vejce na potření
    • mandle na posypání vánočky
    • 2 vanilkové cukry
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut + 1h kynutí
Doba pečení 40-50 minut
Náročnost střední
Celkem 2 porce

Postup

Vánočka je dosti specifický kus sladkého pečiva, ovšem u nás je tak známá, že ten, kdo nemá rád vánočku, tak čistě proto, že v ní jsou rozinky. Je svým způsobem originální, ale to jí dělá vánočkou. V Rakousku či Německu mají oblíbenou štolu, ovšem rádi si dají i naši vánočku.

Vánočku mám spojenou nejen s Vánocemi, ale také s mojí dlouholetou tradicí, pečení s babičkou a ségrou. Vždy odbilo 23.12. a my v 9 byly nastoupeny u babičky zadělávat na těsto. Dřív jsme dělávaly klidně 4 vánočky, proto jsme zadělávaly už takhle brzy. Časem se to stáhlo na 2, ale i tak, zapráší se po nich hned. Recept na vánočku seženete téměř všude a hned několik. Sama jsem zkusila nespočet, ale vždy jsem došla k závěru, že jestliže chcete vláčnou vánočku klidně i po týdnu, zkuste tento.

Základem veškerého snažení je mít dobře vypracované těsto. U vánočky jsou 2 varianty, jak ho mít. Buď použijete vlastní sílu a ruce anebo použijete na těsto domácí pekárnu. My jsme vždy dělávaly ručně, ovšem jsme časem zjistily, že zrovna vánočku neuděláme, jak potřebujeme přesně tak, jako ji udělá pekárna. Proto dáváme těsto do pekárny pouze na program těsto. Kdo chce jít klasickou cestou, napíšu postup.

1. Do velké mísy vlijte vlažné mléko společně s rozdrobeným droždím a nechte cca 10-15 minut než vzejde kvásek.

INFO: Kdo vybral variantu s pekárnou, používejte sušené droždí.

2. Do další připravené mísy vložte mouku, cukr, sůl a lehce promíchejte.

3. Přidávejte máslo, žloutky, vejce a kvásek.

4. Důkladně vše promíchejte.

5. Následně přisypejte rozinky a mandle a opět velmi důkladně promíchejte, následně hnětete.

6. Přes krásně hladké a zpracované těsto položte potravinářskou folii či utěrku a dejte na teplé místo kynout cca 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.

TIP: Doporučuji dělat těsto na každou vánočku zvlášť, lépe se ingredience smíchají. Proto jestli děláte více než 1 vánočku, zadělávejte v další míse.

7. Vykynuté těsto vyklopte na předem připravený pomoučněný vál.

8. Těsto si rozdělte na 12 kousků = 4-3-3-2, vánočku zásadně pletu takto.

9. Vezměte si 4 kousky, které rozválíte na válečky dlouhé jako je plech, na kterém budete vánočku péct.

Zdroj: Barbora Benešová

INFO: První čtyři prameny budete plést. Jde o cop pletený ze 4 pramenů, proto kdo nezná, mám na svém instagramovém účtu @baren.cz video, jak se plete ze 4 z důvodů, že se to těžce popisuje, proto je lepší, když to uvidíte.

10. Následně smotaný základ vánočky vložte na plech a buď válečkem nebo rukou udělejte menší důlek na další vrstvy.

11. Další patro je snadné, plete cop ze 3 pramenů.

12. 3. patro stejně tak.

13. Finální špička vánočky bude ze 2 pramenů, které jednoduše spletete dohromady a vložíte nahoru na vánočku.

14. Vánočku pomažete rozšlehaným vejcem a posypete ji plátky mandlí.

15. Vezměte si niť a špejle. Dle velikosti vánočky si postavte 2 špejle vždy proti sobě a tím zajistíte, aby vám vánočka nespadla. My vždy dáme proti sobě po celé délce vánočky 4 páry špejlí, aby nesjela.

16. Všechny špejle zavážete nití, abyste měli jistotu, že se nic nemůže stát.

17. Troubu si předehřejte na 170 stupňů Celsia.

18. Vánočku si přikryjte na 10 minut alobalem. Poté sundejte.

INFO + TIP 2: Nutné stále hlídat, v případě rychlého ztmavnutí doporučuji stáhnout na 150, poté na zbylých 10 minut opět vánočce přidat.

19. Hotovou vánočku posypte vanilkovým cukrem a nechte vychladnout. Poté posypte lehce moučkovým, kdo chce.


Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová


Zdroj: Barbora Benešová


Zdroj: Barbora Benešová