Vanilkové rohlíčky

Popis receptu

Vůně vanilky linoucí se po kuchyni a míří skrze další místnosti až k vašim čichovým buňkám. Křehkost, vláčnost a dokonalá chuť je zaručena!

Vanilkové rohlíčky
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
5 plechů

  • Těsto:
    • 630 g Hery
    • 840 g hladké mouky
    • 300 g vlašských mletých ořechů
    • 120 g cukru krupice
    • 30 g vanilkového cukru
    • 6 žloutků
  • Obalování:
    • moučkový cukr
    • vanilkový cukr
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut + 24 v lednici
Doba pečení 15-20 minut
Náročnost střední
Celkem 5 plechů

Postup

Vanilkové rohlíčky. Lahodnost při prvním ochutnání. Receptců na vánoční cukroví je tolik, že ani nevíte z čeho vybírat a na konec si řeknete, že to je vlastně jedno, když jsou ve finále všechny recepty stejné. Může se to tak zdát, ale i přes to, že tradiční druhy cukroví mají stejný základ, nikdy jsem osobně neochutnala rohlíček od odlišných lidí, který by chutnal naprosto jednotně. Takže přeci jen tam nějaký rozdíl vždycky najdete. 

Mé recepty na cukroví jsou pokladem naší rodiny, proto si je opečováváme a pečení cukroví bereme jako tradiční činnost. Můžete si myslet, že ingredience jsou stejné nebo podobné těm vašim, ale k tomu všemu se přikládá čas, píle, radost a hraní si s pečením tak, aby finální produkt chutnal dokonale. Já si zakládám na dokonalosti a preciznosti, proto si doslova s pečením hraji a užívám tak, jak byste měli všichni. Zkuste v tom nevidět jen povinnost, trápení a strávené večery u trouby. Jde o zážitek, tradici našich prababiček, babiček, maminek, kterou je potřeba předávat s láskou a radostí dál. 


Příprava na vanilkové rohlíčky je snadná.

1. Připravte si opravdu velkou mísu. 

2. Všechny ingredience si postupně přidávejte do mísy a v průběhu promíchávejte. 

3. Máslo doporučuji přidávat nakonec, aby mělo čas co nejvíce změknout. 

4. Hnětat nejlépe rukama. Dá to práci, ale je nutno použít ruce a co nejvíce a nejlépe všechny ingredience spojit a vytvořit hladké a jemné těsto.

5. Jakmile budete mít pod rukama uhlazené těsto bez jediného kousku viditelného másla, vložte těsto do pytlíku a dejte na 24h do lednice. 

Přichází chvíle, kdy si můžete vybrat způsob, jakým budete rohlíčky tvořit. My osobně doma děláme s formou, jiní rohlíčky tvoří ručně. 

TIP: Při rozhodnutí se pro dělání rohlíčků v podobě, že si utrhnete kus těsta, vyválíte menší váleček a poté ohnete do půlměsíčku, dbejte na to, aby byly rohlíčky stejně velké a tlusté, jinak nebudete schopni vyhodnotit, jaké potřebují z trouby ven a jiné ještě dodělávat. 

6. Vy, kteří se rozhodnete pro formu, vezměte si těsto a vložte do formy. 

Zdroj: Barbora Benešová

7. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia.

8. Rohlíčky dejte na plech s papírem v obou případech.

9. Pečte cca 15-20 minut za častého hlídání. Vyndaváte v případě, kdy začnou lehce zlátnout.

10. Do misky si připravte moučkový cukr společně s vanilkovým a ještě teplé rohlíčky v nich obalte.


Nejlepší cukroví je vždy uvedeno v dokonalost 14 dní poté, co ho upečete. Naleží se a veškeré chutě se krásně spojí dohromady. 


Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová

Zdroj: Barbora Benešová