Tvarohová bublanina s ovocem a drobenkou

Popis receptu

Tvarohová bublanina je jako nový update té tradiční. Jednou ochutnáte a už nebudete chtít jinou. Doporučuji využít ovoce, které máte k dispozici a užít si ji s krásně křupavou drobenkou navrchu.

Tvarohová bublanina s ovocem a drobenkou
Fotografie od Barbory Benešové
Ingredience
1 plech

  • Těsto:
    • 5 vajec
    • 250 g moučkového cukru
    • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
    • 100 ml slunečnicového oleje
    • 250 g polohrubé mouky
    • 1 sáček kypřícího prášku
  • Ovoce dle chuti
  • Na vymazání plechu:
    • máslo
    • hrubá mouka
  • Drobenka de luxe:
    • 100 g hrubé mouky
    • 50 g cukru krupice
    • 50 g másla
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut
Doba pečení 30-40 minut
Náročnost snadné
Celkem 1 plech

Postup

Ovocné koláče a bublaniny máme rádi snad všichni. Jejich křehkost a lahodnost vždy uvítáme, navíc je tento druh dezertu snadný na přípravu, tudíž ho zvládnou všichni. Dalším, dle mého názoru, plusem této pochoutky je fakt, že se nejedná o suchou buchtu, ale naopak vláčnou a jemnou, která vám neuvízne v krku!

Já osobně tvarohovou bublaninu miluji a za poslední měsíc jsem ji pekla miminálně 3x, a stále se jí nejde přejíst, naopak vám je líto, jak rychle mizí z plechu. Jakmile ji jednou upečete, tak pochopíte, proč máte stále tendenci chodit a krájet. Recept jsem získala od přítelovi babičky, která je nejen skvělá žena, ale i kuchařka a pekařka. Podělila se se mnou s mnoho receptů, ovšem tento patří mezi mé velké favority. A s velkou jistotou v psaní jsem si více než jistá, že si tuto výbornou bublaninu zamilujete také. 

 

1. Ze všeho nejdříve si připravte mísu a ruční šlehač. 

2. Žloutek oddělte od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh. 

TIP č.1: Opět doporučuji šlehat s trochou solí a postupně přidávejte rychlost šlehání.

3. Žloutek smíchejte s moučkovým cukrem a šlehejte do pěny. 

4. Přidejte vaničku tvarohu a olej. Vše důkladně prošlehejte, abyste neměli v těstu hrudky. 

5. K těstu přidávejte mouku společně s práškem do pečiva. Sypte postupně. 

6. Odložte ruční šlehač a pomalými krouživými pohyby přidávejte vyšlehané bílky. Vmíchávejte opatrně a nejlépe použijte stěrku.

7. Připravte si plech, na kterém budete bublaninu péct. 

8. Můžete si vzít pečící papír a těsto nalít, ale já osobně používám máslo na vymazání a hrubou mouku na vysypání. 

9. Těsto vylijte na plech. 

10. Přidejte množství a druh ovoce jaký zrovna chcete, aby bublanina obsahovala. 

TIP č.2: Já osobně dala borůvky, meruňky a jahody. A tato kombinace mi chutná ze všeho nejvíce. 

Fotografie od Barbory Benešové

11. Připravte si drobenku z daných ingrediencí. Vše dejte do jedné misky a důkladně propracujte tak, aby vám drobenka vznikla. 

Fotografie od Barbory Benešové

13. Drobenkou posypte celý plech a následně vložte do rozehřáté trouby na 200 stupňů Celsia. 

14. Pečte cca 30-40 minut, nutno hlídat. 

TIP č.3: Doporučuji po 25-30 minutách vzít špejli a do krajů bublaniny píchnout a zjistit, jak na tom těsto je. 

15. Hotovou bublaninu nechte vychladnout a můžete s radostí podávat rodině či návštěvě. 

 

Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.

Fotografie od Barbory Benešové