Tvarohová bábovka

Popis receptu

Sháníte rychlou a chuťově výbornou bábovku? Takovou, která vydrží čerstvá a vláčná několik dní? Ovšem upozorňuji, víc jak den či dva z důvodu návštěvnosti nevydrží. 

Tvarohová bábovka
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
15 porcí

  • 160 g másla
  • 250 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 500 g tvarohu v krabičce
  • 200 g dětské krupičky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 špetka soli
  • kůra z citronu (není potřeba)
  • Ostatní:
    • máslo na vymazání
    • hrubá mouka na vymazání
    • moučkový cukr na posypání
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut
Doba pečení 60 minut
Náročnost velmi snadné
Celkem 15 porcí

Postup

Shánítě rychlou a chuťově výbornou bábovku? Takovou, která vydrží čerstvá a vláčná několik dní? Ovšem uporozňuji, víc jak den či dva z důvodu návštěvnosti nevydrží. 

 

Dlouho jsem hledala bábovku, ke které nebudu muset mít dýchací přístroj a litr vody vedle z důvodu suché bábovky. Dostala jsem tip na tvarohovou bábovku, kterou poslední dobou děláme v rodině častěji než klasickou. Je rychlá, pro někoho výhodou, že neobsahuje mouku, a také vláčná, takže na všední dny k snídani či svačině vyhovující. 

1. Nejdříve si předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia, záleží samozřejmě na typu trouby, horkovzdušnou doporučuji na 150. 
Na tento dezert budete potřebovat 2 mísy. 

2. Připravte si větší mísu, ve které se vám budou ingredience lépe šlehat. Zároveň si můžete vyndat i šlehač, který budete využívat také. 

3. Do mísy dejte změklé máslo, cukr, žloutky, jestli budete používat, tak i citronovou kůru a všechno vyšlehejte do pěny. Krupičku přímíchejte do pěny společně s přáškem do pečiva, promíchejte a poté přidejte tvaroh. 
4. V druhé míse budete šlehat bílky společně se špetkou soli. Vyšlehaný sníh opatrně po malých dávkách vmíchejte (ručně) do žloutkové pěny. 

5. Jestliže máte silikonovou formu, máslo a mouku na vysypání nebudete potřebovat. Ten, kdo je zastáncem klasiky, tento krok přeskočit nemůže z důvodu přilepení k formě. Pokud chcete mít bábovku zcela bez mouky, můžete na vysypání použít také krupičku. 
6. Pečte necelou hodinu, dávejte pozor, ať se vám nespálí. Protože se jedná o bábovku s obsahem tvarohu, zde neplatí pravidlo se zkoušením špejlí. Těsto se vám bude zdát neupečené pořád, ale věřte mi, nechte ji hodinu péct a je vážně hotová. 

Bábovku nechte pořádně vychladnout a poté posypte moučkovým cukrem. 

Přeji dobrou chuť! 


Vaše B.