Poklad české kuchyně. Ochutnejte jedinečnou chuť svíčkové na smetaně, na kterou máme náš rodinný recept…jen čtení o ní vás donutí jít koupit ingredience a pustit se do práce.
Svíčková. Co víc dodat. Náročnější, ale naprosto dokonalý a vynikající recept, který většina z nás má spojený s nějakou událostí či oslavou. Když jsme chodívali do restaurace, většinou člověk zabloudil očima po jídelním lístku, ale i přes další zajímavé popisy jídel vyhrála téměř pokaždé svíčková. Nikdy nezklame a neurazí, naopak. Je zajímavé, jak jedno jídlo může chutnat úplně odlišně. Nestalo se mi, že bych ochutnala svíčkovou, která by chutnala stejně jako ta předtím. Vždycky v tom je alespoň něco trošku jiného.
Je to určitá výzva svíčkovou upéct a následně dodělat tak, aby byla perfektní, ale výsledek je dechberoucí. Pamatuji si, že jako malá jsem v kuchyni asistovala často, proto i svíčkovou jsem od mamky během let okoukala. Osobně mám raději, když je omáčka u svíčkové více hustá, proto je tento recept naprosto ideální i pro vás, jestliže jste zastánci větší hustoty než řídké omáčky.
Tak pojďme na to!
1. Připravte si velkou zapékací mísu, ve které budete svíčkovou péct.
2. Maso si omyjte a položte na prkénko, kde budete vpichovat špek.
3. Vezměte si nůž a do masa si udělejte malé řezy (dírky), kam postupně vkládejte nakrájené kousky špeku.
TIP: Špek vkládejte dostatečně od sebe, abyste neměli celé maso proložené pouze se špekem. Množství špeku je odhadem, záleží na velikosti masa, proto všechen dávat do masa nemusíte.
4. Prošpikované maso osolte, opepřete a nechte zatím na prkénku.
5. Do zapékací mísy nakrájejte na plátky/kostičky cibuli, směs pod svíčkovou, halalí a kdo chce, můžete i zbytek špeku.
6. Přidejte sůl, pepř, nové koření, tymián a bobkový list.
7. Půlku rozpuštěného másla vlijte mezi základní podklad.
8. Maso vložte mezi zeleninu.
TIP 2: Lepší je, když maso lehce zabalíte mezi zeleninu, aby nebylo na přímém žáru z trouby. Bude poté více šťavnaté a zároveň schované.
9. Přilijte zbytek másla.
10. Zapékací mísu přiklopte a vložte do chladu, kde ji 24 hodin necháte naležet.
Po 24 hodinách
11. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia a vložte přiklopenou mísu se směsí a masem.
12. Pečte cca 1,5-3 hodiny a často podlévejte, abyste maso nevysušili.
TIP 3: Maso v mezičase alespoň jednou obraťte.
13. Hotové maso je ve chvíli, kdy je dokonale měkké.
14. Maso vyndejte z mísy a nakrájejte na plátky. Krájejte vždy po vlasu masa.
15. Ze směsi vyndejte bobkový list a nové koření.
16. Zeleninovou směs si přendejte do hrnce, kde ji rozmixujte tyčovým mixérem do hladké omáčky.
17. Na karamel si připravte malou pánvičku, na kterou nasypte cukr a na malém plamenu ho nechte rozpustit.
18. Pod hrncem s omáčkou si zapněte plamen a nechte probublávat.
19. Do omáčky opatrně a velmi pomalu přilévejte karamel.
INFO: Jakmile bude omáčka studená, karamel se při přelévání změní v kámen, dávejte proto pozor.
20. Důkladně promíchejte a ujistěte se, že se karamel povedl tak, že o něm v omáčce ani nevíte.
21. Omáčku za stálého míchání na mírném plamenu nechte probublat.
22. Do omáčky přidejte zakysanou smetanu a 33 % smetanu pokojové teploty, a opět důkladně promíchejte.
23. Jakmile začne opět probublávat, omáčku ochutnejte.
TIP 4: Zrovna u svíčkové doporučuji ochutnat. Případně doslaďte, dosolte, opepřete, cokoliv, co uznáte za vhodné. Omáčka má být trošku kyselejší, ale zároveň dostatečně sladká, tak vesele ochutnávejte! 😊
Nejlepší je samozřejmě většinou až další den, kdy se ještě víc naleží, ale i tak, chuťově za mě nejlepší svíčková. Jakmile si na ni uděláte čas a vyhrajete si s ní, máte vyhráno.
K podávání můžete tradičně použít citron, šlehačku a brusinky, jestli to máte rádi. Podávejte s houskovým knedlíkem.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová