Kynutý slaný koláč smíchaný s mozzarellou, koprem a jarní cibulkou. Dozlatova upečený poklad, který provoní celý dům a naláká všechny do kuchyně. Pusťte se do díla ještě dneska!
Mnoho z nás má zaryto, že když se řekne koláč, představíme si typický ovocný koláč, který je obohacený různými typy plodů naší země. Ať jsou to jahody, borůvky, maliny, meruňky či švestky. Dneska jsem vám ale sepsala koláč v trochu jiném složení, kde borůvky nahradí cibulka s mozzarellou a koprem. Je to zaručeně jeden z velmi povedených receptů i pro ty, kteří nemusí zcela kopr, protože vám povím tajemství...Můžete ho totiž nahradit slaninou. Tak vzhůru na recept!
1. Ze všeho nejdřív si dejte do mísy teplé mléko společně s cukrem. Nechte, aby se cukr rozpustil, ale aby do té doby nevychladlo mléko, protože následně přidejte droždí.
2. Promíchejte a nechte chvíli odležet.
3. Následně přidejte 250g hladké mouky (zbytek si nechte stranou) společně se solí a snažte se řádně propracovat, abyste v těstě neměli hrudky.
4. Přisypte sušený česnek a rozklepněte 1 vejce. Těstu dejte opravdu čas a dbejte na to, abyste si s tímto krokem pohráli dostatečně dlouho. Je nutné, aby bylo těsto jemné a hladké z důvodu lepšího kynutí.
TIP: Použití rukou u hnětení je opět plus pro vás!
5. Na prkénku si nakrájejte na jemno jarní cibulku, kterou postupně budete přidávat do těsta. Aby byla cibulka řádně v těstě, klidně si ho můžete vyklopit z mísy na vál, kde cibulku dobře zapracujete.
6. Přidejte zbytek hladké mouky (250g) a měkké máslo. Vzhledem k tomu, že nemáme másla tolik, musíte opravdu pořádně prohnětat těsto. Závisí na tom finální výsledek, tudíž se vyplatí těstu věnovat. Klidně přizvěte i chlapa, jestli ho máte někde poblíž, můžou se vám velké ruce hodit.
7. Nechte 1 hodinu kynout.
8. Mezitím si připravíme směs k těstu. Na olej dejte nakrájenou najemno cibuli a nechte lehce zpěnit a zezlátnout, ovšem ne tak, aby křupala.
9. Jakmile bude cibule hotová, dejte do misky, do které zároveň přidáte svazek kopru či slaniny. Tady si můžete vybrat. Jestli nemáte rádi kopr, můžete nahradit slaninou, ale tím, jak je kopr aromatický, dává koláči tu pravou chuť.
10. Nastrouhejte si nahrubo mozzarellu a přidejte k směsi.
11. Přiklepněte vejce, sůl a černý mletý pepř a všechno smíchejte pořádně dohromady.
12. Vykynuté těsto byste si měli připravit na pomoučněný vál, kde ho ještě párkrát prohoďte mezi rukama, abyste se ujistili, že jste těstu dali maximální péči. Těsto rozválejte válečkem na do nejlépe kulatého tvaru.
13. Na rozválené těsto rozprostřete směs a dbejte na to, abyste ji měli po celé ploše těsta.
14. Vezměte si těsto z jedné strany a srolujte ho do ruličky, kterou následně zamotejte do tvaru jednoho velkého šneka.
15. Dejte do pečicí formy na pečící papír, potřete žloutkem a následně posypte sezamovým semínkem.
16. Takto hotový koláč vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte 25 minut.
Upečený koláč nechte samozřejmě vychladnout, znáte kynuté věci. Jak jsou dobré, tak jsou někdy teplé i zákeřné. Proto doporučuji přežít tu nepřekonatelnou vůni a počkat, až bude opravdu alespoň vlažný.
Jsem ráda, že vám mohu předávat recepty, které mě zaujaly. Už od mala jsem měla ráda čas trávený v kuchyni a nyní se to projevuje stále. Doufám, že i vám recepty chutnají a zkoušíte své schopnosti každým dnem posouvat dál a dál. Časem se ukáže píle na vašich dílech.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.