Skořicové s ořechovým krémem a čokoládou

Popis receptu

Vůně skořice spojená s ořechy linoucí se po domě jako dokonalé přivítání vánočního období a začínající 2. adventní neděle. Nejvyšší čas, a skvělá příležitost, si skočit do kuchyně a upéct si další druh lahodného cukroví.

Skořicové s ořechovým krémem a čokoládou
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
50 porcí

  • Těsto:
    • 600 g hladké mouky
    • 280 g moučkového cukru
    • 280 g vlašských mletých ořechů
    • 400 g Hery
    • 2 vejce
    • 3 lžičky mleté skořice
  • Krém:
    • 250 g másla
    • 100 g moučkového cukru
    • 2 vejce
    • rum/rumové aroma
    • 2 hrsti mletých ořechů
  • Poleva:
    • 200 g čokolády na vaření
    • 60 g másla
  • Zdobení:
    • jádra vlašských ořechů
    • mleté ořechy
    • kokos
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut + 24 v lednici
Doba pečení 15-25 minut
Náročnost střední
Celkem 50 porcí

Postup

Pečení cukroví je pro mě určitá posvátnost, kterou bych ráda předávala dál nejen ve své rodině. Měli bychom si uvědomit, že tradice se mohou zapsat do knih nebo na sociální sítě, ale klasická tradice by se měla předávat osobně v rodinách, mezi přáteli a vlastně kdekoliv, když vidíte, že to má smysl. Pamatuji si, jak jsem jeden rok kvůli nemoci nemohla péct s mamkou, babičkou a ségrou. Bylo mi to tak líto, že i přes to, že mi nebylo dobře, stále jsem se chodila alespoň koukat a nasávat vůně a atmosféru.

Skořicové cukroví s ořechovým krémem a čokoládovou polevou je doslova požitek, který vám přetrvá v chuťových buňkách klidně celý den. Krém společně se skořicí cítíte ve chvíli, kdy se otevře box, ve které cukroví skladujete. Sami poznáte a pochopíte, jak jednoduše si tento recept zamiluje naprosto každý, stačí jednou upéct.

1. Připravte si mísu na těsto. 

2. Všechny ingredience opět smíchejte dohromady a kdo chce, skořici může ještě o 1 lžičku přidat. 

3. Jestliže jste se svým těstem a hnětením spokojení, můžete vložit do pytlíku a dát do lednice. 

4. Připravený pomoučněný vál jistě máte už připravený, proto si kus těsta ukrojte a vyválejte na cca 0.3 mm silné.

TIP: Formičky si opět vyberte jaké chcete, doporučuji ale nějaké jednodušší tvary, bude se vám poté lépe mazat krémem.

Zdroj: Barbora Benešová

5. Troubu si předehřejte na 160-180 stupňů Celsia. 

6. Hotový plech vložte do trouby a pečte 15-25 minut, záleží na troubě. Začnou vám lehce zlátnout a v té chvíli vyndejte.

7. V mezičase chlazení cukroví si připravte krém. Všechny ingredience si ušlehejte ručním mixérem, dobré je zvolit vyšší misku. 

8. Hotový krém dejte lehce ztuhnout do lednice.

9. Při plnění krémem si vezměte vždy jeden kousek cukroví, vložte krém a přiklopte druhou částí cukroví. Takto naplňte vše.

Zdroj: Barbora Benešová

10. Ve vodní lázni si nechte rozpustit čokoládu společně s máslem. (návod na vodní lázeň u receptu na čokoládové ořechy)

TIP 2: Jestliže se vám bude zdát poleva dost hustá, není problém přidat o trošku víc másla.

11. Naplněné cukroví namáčejte nebo potírejte čokoládou pouze na jedné, vrchní, straně. 

12. Zdobit můžete čímkoliv. Ořechy, kokosem, mletými ořechy, vločkami,...Zkrátka co máte rádi.


Doufám, že jsem se opět některým z vás trefila do chutí a že vám bude chutnat stejně jako chutná nám. S rumem je to lehce pikantnější, za to si ale budete toto cukroví pamatovat. 

Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová