Rajská omáčka

Popis receptu

Rajská omáčka. Pro někoho vzpomínka na školní léta, pro někoho slast na jazyku. Lahodná, sladká a chuťově výborná rajská omáčka, kterou si zaručeně oblíbí celá rodina. 

Rajská omáčka
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
4 porce

  • 250 g cibule
  • 230 g rajského protlaku
  • 150 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 zeleninový/hovězí bujon
  • 300 ml vroucí vody
  • 200 ml studené vody
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 10 kuliček černého pepře
  • 20 g másla
  • sůl
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 5 minut
Doba pečení 30 minut
Náročnost snadné
Celkem 4 porce

Postup

Známá jsem jednou věcí. Nikdy se neřídím jedním receptem, který vám sem potom píšu. Vždycky si jich projdu víc, nebo naopak uslyším, že někdo přidává to a další zase něco jiného, a poté si hraju. Mám ráda, kdy může z jednoho známého receptu vzniknout něco naprosto unikátního, a přitom stále známého. 

Rajskou omáčku jsem vždycky měla osobně moc ráda. Znám ale i lidi, co by ji nikdy nezkusili a ani to nemají v úmyslu. Já to naprosto chápu, samotná rajčata jsou v některých podobách dost polemizující. Někdo miluje rajskou, ale nedal by si loupaná rajčata. Někdo miluje čerstvá rajčata, ale je pro něho nepochopitelné, když si někdo dává k hranolkám kečup. Jak říkám, o rajčatech by se dal napsat článek sám o sobě, ve kterém bychom se nikdy neshodli na oblíbené podobě. 

1. Rajskou omáčku začínám tím, že si na rozpuštěné sádlo dám zpěnit cibulku. Doporučuji klidně i více sádla, člověk tím nic nezkazí, možná i naopak. Dřív jsem sádlo moc nepoužívala, ale od té doby, co jsem poznala přítelovu babičku jsem ho zkusila a musím říct, že některá jídla s ním chutnají mnohem lépe. 

2. Cibulku nechte dostatečně zpěnit, jen dávejte pozor, aby vám nezačala zlátnout. 

3. K cibulce přidejte protlak společně s vroucí vodou a nechte chvíli probublat. Někdo samozřejmě dělá rajskou s vývarem, ale já jsem přišla na chuť této variantě.

4. Přidejte cukr, bobkový list, nové koření a celý pepř. Promíchejte a nechce opět chvíli vařit.

5. Do směsi dejte bujon a osolte, ale se solí opatrně, opravdu stačí trochu. Dosolit se dá vždycky, opačně to už jde hůř. 

Jestliže se vám bude zdát, že omáčka je dost hustá, není problém přidat vodu, záleží na vašich prioritách, jak rádi máte omáčky husté. Vzhledem k tomu, že na konci budete zahušťovat, nemusíte se tolik bát, já sama někdy přilévám ještě potom. Nechte alespoň 10 minut vařit. 

6. V tuto chvíli máte téměř hotovo, stačí jen omáčku přecedit, abychom se zbavili koření a cibule. 

7. Poté si vezměte 100-200ml studené vody, do které přidáte mouku a pořádně promíchejte. Toto zahušťovadlo vmíchejte do omáčky a řádně ji zamíchejte, ať v ní nemáte žmolky. 

Finální krok před námi!!! 

8. Vezměte připravené máslo a do teplé omáčky ho vmíchejte, dá to omáčce příjemnou chuť a lahodnost na konec. 
Já osobně mám nejraději rajskou s knedlíkem a plněnými paprikami, ale někdo nedá dopustit na hovězí. Záleží na vás, co si k omáčce na talíř dáte. 


Mějte se krásně a dobrou chuť! 

Vaše B.