Voňavé čokoládové ořechy plněné jemným čokoládovým krémem, který připomíná hedvábí. Stačí ochutnat jeden plněný ořech a jste v tom až po uši. Jedinečný recept, který zaujme průřezem všechny generace. A troufám si říct, že i ty, kteří nejsou zastánci čokoládových dezertů.
Jak já ty Vánoce miluji. Není recept, který bych pro vás sepisovala a dělalo mi to přítěž či nudu. Naopak si to užívám tak moc, až si někteří oddychnou, že cukroví bude dopsané. :-D Předávání rad, receptů a příběhů jsou části života, které nám nikdo nevezme a právě proto si užívám každou minutu, kdy mohu předávat dál.
Vzhledem k tátovi, který naprosto ořechy miluje, a to nejen na Vánoce, děláme ořechy každý rok. Vždycky jsme dělávali světlé, letos jsme se ale rozhodli udělat trošku změnu, protože nás zaujal recept od pana Vaňka. Tento jediný recept z vánoční sekce bude tedy od něj. Je totiž opravdu tak dobrý, že ho musím poslat dál a doporučit.
1. Ze všeho nejdřív si připravte opět velkou mísu na ingredience.
TIP: U tohoto receptu začínejte suchými ingrediencemi.
2. Smíchejte si mouku, moučkový cukr a kakao.
3. Poté přisypte mleté mandle a zapracujte po malých částech změklé máslo.
4. Z ingrediencí vytvořte opět velmi dobře propracované těsto a dejte si záležet, ať na vás nekouká neprohnětené máslo.
5. Těsto uložte do lednice na 24 hodin.
INFO: Na ořechy je potřeba mít formičky, které budete plnit, jinak to zcela udělat nejde. Tak hlavně ať je máte. :-)
6. Druhý den si těsto vyndejte a můžete vesele plnit. Plňte tak, abyste uprostřed měli dostatečnou prohlubeň z důvodů pozdějšího plnění.
7. Troubu si předehřejte na 160 stupňů Celsia.
8. Vyplněné formičky vložte na plech a dejte péct.
9. Pečte cca 10 minut, ale hlídejte si je.
INFO: Dejte si opravdu pozor na pečení. Tyto nezezlátnou jako rohlíčky, proto je opravdu nutné hlídat, abyste si je zbytečně nespálili.
10. Hotové ořechy vyndejte z formiček a nechte pořádně vychladnout. Při vyklápění z formiček dávejte pozor, ať se vám nezlomí.
11. Na krém budete potřebovat vodní lázeň.
Návod na vodní lázeň – dejte si do jednoho kastrolu vodu. Vezměte si ještě jeden kastrůlek, takový, který je o něco menší než druhý a dejte ho na ten první tak, aby „plul“ na vodě.
12. Do kastrůlku dejte vejce, moučkový cukr a kakao.
13. Vyšlehejte metličkou do pěny do doby, než vám směs nezačne houstnout.
14. Jakmile budete cítit, že houstne, vyndejte kastrůlek z vodní lázně a nechte směs vychladnout.
15. Poté vmíchejte změklé máslo, doporučuji klidně i jemně rozteklé.
16. Dejte na chvíli krém do chladu a poté můžete začít plnit.
17. Na jednu půlku ořechu dejte krém, nejlépe do, dříve vytvořeného, důlku a přiklopte ho poté dalším. A takto pokračujte do doby, než vám dojdou ořechy.
Hotové ořechy dejte do chladu a nechte je opět pár dní naležet, ať si poté užijete tu dokonalou chuť a jemnost krému, který na vás čeká jako odměna.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová