Plněné čokoládové ořechy

Popis receptu

Voňavé čokoládové ořechy plněné jemným čokoládovým krémem, který připomíná hedvábí. Stačí ochutnat jeden plněný ořech a jste v tom až po uši. Jedinečný recept, který zaujme průřezem všechny generace. A troufám si říct, že i ty, kteří nejsou zastánci čokoládových dezertů.

Plněné čokoládové ořechy
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
50 porcí

  • Těsto:
    • 600 g hladké mouky
    • 240 g moučkového cukru
    • 180 g mletých mandlí
    • 45 g kakaa
    • 480 g změklého másla
  • Náplň:
    • 6 vajec
    • 300 g moučkového cukru
    • 30 g kakaa
    • 240 g másla
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut
Doba pečení 10-12 minut
Náročnost střední
Celkem 50 porcí

Postup

Jak já ty Vánoce miluji. Není recept, který bych pro vás sepisovala a dělalo mi to přítěž či nudu. Naopak si to užívám tak moc, až si někteří oddychnou, že cukroví bude dopsané. :-D Předávání rad, receptů a příběhů jsou části života, které nám nikdo nevezme a právě proto si užívám každou minutu, kdy mohu předávat dál.

Vzhledem k tátovi, který naprosto ořechy miluje, a to nejen na Vánoce, děláme ořechy každý rok. Vždycky jsme dělávali světlé, letos jsme se ale rozhodli udělat trošku změnu, protože nás zaujal recept od pana Vaňka. Tento jediný recept z vánoční sekce bude tedy od něj. Je totiž opravdu tak dobrý, že ho musím poslat dál a doporučit.

 

1. Ze všeho nejdřív si připravte opět velkou mísu na ingredience.

TIP: U tohoto receptu začínejte suchými ingrediencemi.

2. Smíchejte si mouku, moučkový cukr a kakao.

3. Poté přisypte mleté mandle a zapracujte po malých částech změklé máslo.

4. Z ingrediencí vytvořte opět velmi dobře propracované těsto a dejte si záležet, ať na vás nekouká neprohnětené máslo.

5. Těsto uložte do lednice na 24 hodin.

INFO: Na ořechy je potřeba mít formičky, které budete plnit, jinak to zcela udělat nejde. Tak hlavně ať je máte. :-)

6. Druhý den si těsto vyndejte a můžete vesele plnit. Plňte tak, abyste uprostřed měli dostatečnou prohlubeň z důvodů pozdějšího plnění.

7. Troubu si předehřejte na 160 stupňů Celsia.

8. Vyplněné formičky vložte na plech a dejte péct.

9. Pečte cca 10 minut, ale hlídejte si je.

INFO: Dejte si opravdu pozor na pečení. Tyto nezezlátnou jako rohlíčky, proto je opravdu nutné hlídat, abyste si je zbytečně nespálili.

10. Hotové ořechy vyndejte z formiček a nechte pořádně vychladnout. Při vyklápění z formiček dávejte pozor, ať se vám nezlomí.

11. Na krém budete potřebovat vodní lázeň.

Návod na vodní lázeň – dejte si do jednoho kastrolu vodu. Vezměte si ještě jeden kastrůlek, takový, který je o něco menší než druhý a dejte ho na ten první tak, aby „plul“ na vodě.

12. Do kastrůlku dejte vejce, moučkový cukr a kakao.

13. Vyšlehejte metličkou do pěny do doby, než vám směs nezačne houstnout.

14. Jakmile budete cítit, že houstne, vyndejte kastrůlek z vodní lázně a nechte směs vychladnout.

15. Poté vmíchejte změklé máslo, doporučuji klidně i jemně rozteklé.

16. Dejte na chvíli krém do chladu a poté můžete začít plnit.

17. Na jednu půlku ořechu dejte krém, nejlépe do, dříve vytvořeného, důlku a přiklopte ho poté dalším. A takto pokračujte do doby, než vám dojdou ořechy.

Hotové ořechy dejte do chladu a nechte je opět pár dní naležet, ať si poté užijete tu dokonalou chuť a jemnost krému, který na vás čeká jako odměna.

Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová