Bábovka. Snadná a chuťově výborná snídaně či svačina. Nejlepší na ní je, že se může dělat na tisíc způsobů. Ti, kteří mají rádi ořechy a těsto, které se křehkostí rozpadá, si nejen pochutnají, ale recept předají dál.
Jakožto každý Čech, i já jsem se dala do pečení bábovek. Netušila jsem, jak dobré a snadné pečící odvětví to je. Bábovku jsem spíš znala od mamky, nebo když nebyl čas, tak kupující. Ale jakmile jsem se do kuchyně pustila já, věděla jsem, že bábovku musím umět. A jestliže máte v okolí někoho, kdo má rád cokoliv s ořechy, stejně jako můj táta, uděláte mu hned lepší den.
Jsem typ člověka, kterému jdou i dost složité věci, ale paradoxně se někdy nepovede dobře usmažený řízek. Ale například frgály nebo tiramisu nikdy problém nebyl. Proto jsem se mých začátků s bábovkami obávala, ale strach byl úplně zbytečný. A věřte mi, že bábovku zvládne každý.
1. Opět začneme s tím, že si předehřejte troubu na 170 stupňů Celsia.
Jakožto někdy zákeřná bábovka, dbejte na tento krok.
2. Dejte si čas a pořádně vymažte máslem formu, protože tohle je věc, která se vám na konci pečení opravdu vrátí. Nikdy jsem si nemyslela, že vymazávání bude tak nutné, ale je.
3. Potom vezměte hrubou mouku a formu dostatečně vysypte, aby se nalepila na všechny pomazané strany.
4. Začněte tak, že si oddělte žloutky a bílky. Z bílků si rovnou můžete vyšlehat sníh. Opět doporučuji přidat špetku soli a začínat pomalu s ručním šlehačem, a poté rychlost postupně zvyšovat.
5. V druhé míse si smíchejte žloutky, cukr a máslo. U tohoto kroku dbejte na důkladné promíchání cukru a másla, bábovka pak opravdu lépe chutná.
6. Přidejte mleté ořechy. Je důležité, aby ořechy byly namleté opravdu najemno, do bábovky celá jádra, ani větší kusy nepatří.
7. Poté postupně přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
8. Na samý konec přilévejte postupně mléko, které by mělo lehce tužší těsto zjemnit.
TIP: Na sníh osobně používám stěrku z tescomy, která je na vmíchávání právě sněhu nejvhodnější.
9. Sníh přidávejte postupně.
10. Těsto nalijte do formy tak, aby bylo rovnoměrné a uhlaďte.
11. Vložte ji do rozehřáté trouby a nechte péct 45 minut. Bábovku samozřejmě hlídejte.
12. Tento poslední krok, stejně jako první, jsou nejvíc podstatné z celé naší akce. Je opravdu důležité nechat bábovku řádně vychladnout, jinak vám nepůjde vyklopit a celou si ji zničite, a proto jsme ji nepekli. Proto ji vyndejte v tu chvíli, kdy ucítíte, že forma je opravdu studená.
Po vyndání posypte moučkovým cukrem.
Závěrem bych ráda podotkla, že nic není tak složité, děláme si to složité my lidé, proto ten, kdo si myslí, že je to pro něj moc náročné, není. Jde jen o čas, píli a dobrou náladu, pak i pečení jde snadno.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.