Mramorová bábovka podle Romana Vaňka

Popis receptu

Bábovka. Klasický dezert k čaji nebo kávě. Nadýchaná, vláčná a kombinace světlého těsta s tmavým téměř nenahraditelná. Roman Vaněk a jeho žena vědí. 

Mramorová bábovka podle Romana Vaňka
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
16 porcí

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 10 g vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • Na mramor:
    • 1 lžíce kakaa
  • Ostatní:
    • máslo na vymazání formy
    • hrubá mouka na vysypání formy
    • moučkový cukr na posypání
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 30 minut
Doba pečení 50 minut
Náročnost snadné
Celkem 16 porcí

Postup

Jak už víte, ráda experimentuju. Ovšem v pečení tohle není zrovna dobrá vlastnost, proto se snažím najít recepty, které mi opravdu sednou. Klidně jich zkouším několik, ale pak to stojí za to. 

Měla jsem příležitost dopracovat se k této bábovce, a díky Romanu Vaňkovi jsem našla tu pravou. Jestliže sháníte vláčnou bábovku, která hraje barvami, máte nalezeno. 

1. Ze všeho nejdřív jsem si předehřála troubu na 170 stupňů Celsia. Vzhledem k tomu, že se jedná o bábovku jsem přemýšlela, jestli zvolit silikonovu formu nebo klasickou, ale asi jsem se vrátila do starých klasik, kdy jsem vytáhla klasickou.

2. Vzala jsem kus hery, co jsem měla v lednici a pořádně ji vymazala. Opravdu si na tomto kroku dejte záležet, vyplatí se vám to potom u vyklápění.

3. Poté jsem vzala hrubou mouku, nasypala do formy a snažila se vysypat každé místo. 

4. Vejce si od sebe oddělte - žloutky a bílky. Bílky zatím nechte. 

5. Vezměte si šlehač, s kterým vyšlehejte žloutky, cukr, olej a vodu do pěny. Šlehala jsem asi 3 minuty, kdy jsem viděla, že cukr se rozpustil a vznikla krásná pěna.

6. K pěně přidejte mouku společně s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem. Opět pořádně prošlehejte. 

TIP: Abyste měli hezky vyšlehaný sníh, který je u bábovky důležitý mít, doporučuji do bílků přidat menší špetku soli, pomáhá to.

7. Bílky zprvu začněte šlehat pomalu, rychlost postupně přidávejte. Sníh vařečkou vmíchejte opatrně do pěny. 

8. Dvě třetiny těsta pomalu a souměrně vlijte do formy.

9. Do zbylého těsta přidejte kakao a lehce míchejte vařečkou, aby jste nezničili nadýchanou konzistenci.

10. Poté zbytek těsta vlijte do formy. 

Já osobně mám ráda, když je mramorová bábovka opravdu barevně propletená, proto vždy, než ji dám do trouby, vezmu špejli a těsto lehce promíchám, aby se kakaová třetina dostala i do spodnější světlé. 

11. Vložte do trouby a pečte 50 minut. Špejlí poté píchněte do těsta, jestli je upečeno.

12. Jestli ano, hurá vyndat a nechat vychladnout ve formě. Poté ji vyklopte a posypte moučkovým cukrem. Ale tento krok opravdu, až bude vychladnutá. 

Mějte se krásně a dobrou chuť! 

Vaše B.