Moravské koláče. Tvaroh zabalený v jemném těstíčku se sladkými povidly na povrchu. Lahodná pochoutka, která se hodí nejen na nedělní odpoledne. Upečete jednou tuhle dvojitou mňamku a už nebudete chtít ten klasický.
1. Připravte si středně velkou mísu, ve které si smícháte ingredience na kvásek. Mléko, cukr moučka a droždí společně promíchejte a nechte 10 minut odpočinout zakryté na teplejším místě. Dbejte na to, aby mléko nebylo moc teplé, musí být opravdu vlažné, jinak vám kvásek není schopen vyjít. Tak ať nemusíte do obchodu pro další droždí.
2. Mezitím si v druhé míse smíchejte mouku, žloutky, vejce, olej a špetku soli.
3. Po uběhlých minutách by vám kvásek měl vyjít, tudíž ho přidejte ke směsi a důkladně promíchejte. Já nejdříve míchala vařečkou, a poté pořádně prohnětla rukama. Ten, kdo má opět robota, může použít i ten. Já sama dříve používala pouze robota, ale postupem času jsem zjistila, že když to hnětěte vy sám, výsledky mají hned jinou chuť a jemnost.
4. Po řádném uhnětení nechte 1,5-2h kynout pod utěrkou.
5. Mezitím si můžete připravit tvarohovou náplň, povidla a rovnou i drobenku.
6. Tvarohovou náplň začnete tak, že si dáte do misky (doporučuji vyšší) tvaroh, žloutky, kůru z citronu a cukr moučku. Vezměte ruční šlehač a pořádně ingredience prošlehejte, abyste neměli žádné hrudky. Jestliže se vám bude zdát náplň málo sladká, můžete přidat cukr, ale dávejte pozor, ať to není moc sladké, pamatujte na povidla a následně i drobenku, tím se to ještě osladí.
7. Povidla si vyklepněte z obalu do misky, kam poté přidejte rum nebo rumové aroma, cukr a promíchete pouze lžící, aby se povidla zjemnila cukrem a nasákla do sebe rum.
8. Drobenka je snad to nejjednodušší, co může být, ovšem i tam se dá hodně pokazit. Musíte spojit všechny ingredience, aby se máslo dostalo mezi všechno ostatní. Takže pořádně připravit prsty!
Zdroj: Barbora Benešová
Teď přichází lehce náročnější část, ale vy to hravě zvládnete!!!
9. Připravte si lehce pomoučněný vál, na které vyklopte vykynuté těsto. Důležitá věc, dejte pozor, ať se vám těsto nelepí k válu, protože byste tak zbytečně přišly o nějaké to těsto, což je škoda. Já osobně ještě těsto trošku prohnětu na vále, abych se ujistila, že všechno je důkladně smíchané dohromady.
Co se týče odhadu velikosti těsta, pomáhám si lžící, kterou si vždycky kousek těsta "utrhnu" a udělám z něj prozatím menší bochánek. Mám rozpočítáno těsto na 18 koláčů, ale zálěží na vás, co se týče velikosti. Moje jsou takové střední.
Zdroj: Barbora Benešová
10. V tomto bodě si běžte zapnout troubu. Je potřeba, aby byla dobře nahřátá. Teplotu dejte na 180 stupňů Celsia.
11. Bochánek z těsta si lehce roztáhěte, ale pozor na roztrhnutí, abyste potom neměli problém s vytékající tvarohovou náplní. Vezměte si malou lžičku a doprostřed roztáhnutého bochánku, teď už placičky, dejte tvaroh. Nyní si vezměte konce a udělejte z toho opět bochánek.
Zdroj: Barbora Benešová
Zdroj: Barbora Benešová
Tento postup udělejte zatím u všech ostatních.
Na plech je nezapomeňte dávat dostatečně od sebe, aby se vám nespekly.
Jestliže máte doma těžítko, můžete udělat tím doprostřed důlek, kam budete následně dávat povidla. Stačí vám i prsty, ale doporučuji udělat trošku hlubší důlek, ale zase pozor, netlačte tolik, aby těsto neprasklo.
12. Přidejte lžičkou povidla, poté potřete kraje vajíčkem a střed, kde jsou povidla, posypte drobenkou.
Zdroj: Barbora Benešová
Zdroj: Barbora Benešová
Zdroj: Barbora Benešová
13. Takto připravené koláče dejte do předehřáté trouby na 15 minut, ale jak říkám, každá trouba je jiná, tak v době pečení nekoukejte do mobilu, ale hlídejte své, s láskou dělané, koláče.
14. Jakmile chytnou zlatavou barvu na povrchu, jsou hotové. Dejte je vychladnout na mřížku a po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.