Meruňkové řezy s tvarohem

Popis receptu

Vláčné těsto prolnuté s jemným tvarohem a ozdobeno meruňkami a křupajícími mandličkami na povrchu. Lehký řez, který sklidí úspěch u každé generace. Sezóna meruněk právě v běhu, tak šup šup do kuchyně! 

Meruňkové řezy s tvarohem
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
1 plech

  • Těsto:
    • 250 g polohrubé mouky
    • 3 lžičky prášek do pečiva
    • 80 g cukru krupice
    • 1 špetka soli
    • 150 g Hery
    • 1 vejce
  • Náplň:
    • 500 g tvarohu v alobalu
    • 1 vejce
    • 1 lžíce másla
    • 500 ml mléka
    • 1 vanilkový pudink
    • 150 g moučkového cukru
  • Ostatní:
    • 20 meruněk
    • 6 hrstí mandlí na plátky
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy cca 40 minut
Doba pečení 40 minut
Náročnost střední
Celkem 1 plech

Postup

Meruňkové koláče, řezy, džemy, knedlíky,...Já jakožto milovník meruněk bych vám mohla povídat hodiny o tom, jak moc je miluji. Už od mala jsem na ně měla slabost a těšila se, až na chatě uvidím obsypané stromy, ze kterých časem vznikne něco tak dobrého, a na pohled krásně oranžového jako je právě meruňka. Naše spíž doma je relativně malých rozměrů, ale každoročně se do ní naskládá dalších nejméně 30 sklenic poctivého domácího džemu, který mi dělá maminka na dlouhé zimní večery. V tomto období doporučuji džem s piškoty, chutná to výborně! A teď vzhůru na řezy. 

Ze všeho nejdřív si připravte těsto.

1. Všechny vypsané ingredience na těsto smíchejte dohromady a vypracujte vláčné těsto. Je potřeba, abyste ho dobře propracovali.

2. Důkladně prohnětené těsto následně rozválíte na plech nebo do formy s vyšším okrajem, ve které chcete řezy dělat. Jde o to, abyste neměli moc malý rozměr, protože u tohoto receptu nemá hlavní podíl těsto, spíše poté tvaroh a ovoce. Proto zvolte trochu větší, aby těsto nebylo tak vysoké. 

3. Těsto si zatím odložte a pusťte se do tvarohové náplně. Tady je to trošku náročnější, ale nic, co byste jakožto zkušení kuchtíci nezvládli. 

4. Tvaroh si rozšlehejte s vajíčkem a změklým máslem.

5.
Postupně, ale opravdu postupně zašlehejte mléko a pudinkový prášek a cukr. Nic se nevaří, jak jste u pudinku zvyklí, pouze smícheje mimo plamen.

6. Důkladně všechno rozšlehejte a ten, kdo má rád dezerty trošku pikantnější, může přidat i trochu rumu, ale nepřežeňte to, opíjení sebe a ostatních nechte raději na jindy. Nebojte se, náplň je řídká, ale to se během pečení dá dohromady. 

7. Náplň nalijte na těsto.

8. Vypeckované meruňky pokládejte na již připravené těsto s náplní, kde si můžete vybrat, jestli pokládat celé půlky meruněk, nebo si je chcete nakrájet na měsíčky. 

9. Trouba by měla být předehřátá na cca 160-180 stupnů Celsia. Já vždycky razím pravidlo, že prvních 10 minut dám víc, pak snižuji. Je potřeba samozřejmě hlídat, protože každý máme troubu jinou, ale nikdy nic nezkazíte tím, když si těch pár minut užijete s řezem než s mobilem.

10. Pečeme celkem 40 minut. 

11. Jakmile zbývá cca 10-15 minut před dopečením, řez si vyndejte a posypte mandličkami. Poté vložte zpět a nechte dopéct. Mandličky se mají jen zahřát a změknout, maximálně lehce nabrat bronz, nikoliv zčernat. 

Hotový řez nechte vychladnout, dle vašich chutí můžete posypat i moučkovým cukrem. Já osobně nesypu, ale záleží na každém.

Zdroj: Barbora Benešová 

Mějte se krásně a dobrou chuť! 

Vaše B.