Linecké cukroví se nedá snad ani popsat slovy, jak výborné je. Linecká kolečka jsou známá snad po celém světě troufám si říct, a ten kdo je nezkusil neví, jaká pochoutka to je. Jemné těsto s pravou domácí rybízovou marmeládou.
Neznám člověka, kterému by tento druh cukroví nechutnal. Minimálně u nás v rodině máme hned několik adeptů, kteří se mohou doslova utlouct. Musím dát ale za pravdu, že i já na něj mám určitou slabost. Chutná mi na něm ta jemnost sladkého těsta, která se spojí s lehce nakyslou rybízovou marmeládou. Po uležení je nádherně měkké a chutě spojené tak, že prostě neodolám. Linecké jsem měla vždycky nejraději nejen jako mlsku, i pečení a následné lepení mi nikdy nepřišlo jako trest. Vím, že spoustu lidem nevyhovuje fakt, že, například od rohlíčků, se linecké musí po vychladnutí ještě mazat a sypat cukrem. Je s tím sice o něco víc práce, ale jsou mnohem složitější disciplíny, zvlášť v pečení cukroví.
Recepty na linecké jsem spojila od mé mamky společně od babičky, které mi chutnají zkrátka nejvíce. Můžete si samozřejmě s množstvím trochu pohrát sami, já si dávku zčtyřnásobila, protože pečeme lineckého opravdu hodně.
1. Připravte si velkou mísu.
2. Do mísy přidávejte postupně všechny ingredience.
3. Máslo si opět nechte nakonec a poté řádně zpracujte do jednoho těsta.
Mleté ořechy dáváme do lineckého od doby, kdy jsem byla malá. Chuťově to tam sedí a přijde nám zkrátka lepší než klasické. Můžete si vybrat, jestli zvolíte vlašské ořechy nebo mandle. S vlašskými je o něco tmavší a s mandeli světlejší.
TIP: Dávejte si opravdu záležet na zpracování těsta. Je nutné, zvlášť u lineckého, aby bylo dokonale prohnětené a spojené. Jestliže tam budete mít viditelné máslo, nebude to ono.
4. Vložte do pytlíku a dejte na 24h do lednice.
5. Připravte si vál, váleček, mouku na podsypání a vykrajovátka.
TIP: Super vykrajovátka má Tescoma nebo Tchibo a Rossmann, doporučuji!
6. Nechte těsto chvíli v pokojové teplotě a poté si z celého těsta ukrojte 1/3, zbytek zpět do lednice. Poté si postupně doplňujte.
7. Dbejte na to, ať máte pořádně pomoučněný vál, jinak se bude těsto trhat a nepůjde vyválet.
8. Těsto neválejte příliš slabé, poté se připaluje. Ideální je cca 3-4 mm tlusté.
9. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia a pečte cca 8-10 minut podle trouby. Hlídat není špatný nápad. :-D
10. Hotové přendejte na tác či talíř, kde ho necháte řádně vychladnout.
11. Vychladnuté linecké spojujete rybízovou marmeládou.
TIP: Doporučuji marmeládu dávat vždy doprostřed kolečka či jiného, vámi vybraného, tvaru z důvodu lepšího rozprostření po celé ploše.
Zdroj: Barbora Benešová
12. Linecké nakonec posypte moučkovým cukrem, vložte do boxíku na cukroví a dejte mu 14 dní odpočinek.
Uvidíte, jak po těch 14 dnech bude naprosto dokonalé. Mamka má takové menší Vánoce po celý rok, protože si každé ráno dává linecké kolečko ke kávě, takže u nás se někdy peče linecké i přes rok, tak dobré je. Proto ho doporučuji opravdu všem, kteří milují linecké stejně jako my.
Mějte se krásně a dobrou chuť.
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová
Zdroj: Barbora Benešová