Kynutý borůvkový koláč s tvarohem

Popis receptu

Znáte ten pocit, kdy kousnete do kynutého těsta, šťavnatých borůvek spojené s jemným tvarohem a křupavé drobenky? Ne? Tak právě teď máte možnost. Připravte si chuťové buňky, budete je za chvíli potřebovat.

Kynutý borůvkový koláč s tvarohem
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
2 plechy

  • Těsto:
    • 250 g hladké mouky
    • 250 g polohrubé mouky
    • 100 g cukru krystal
    • 20 g droždí
    • 300 ml mléka
    • 2 špetky soli
    • 60 g másla
    • 1 žloutek
  • Ostatní:
    • 500 g plnotučného tvarohu v kelímku
    • 500 g borůvek (lze i jiné ovoce)
    • 1 bílek
    • cukr na dochucení tvarohu
    • vanilkový cukr na borůvky
  • Drobenka:
    • 100 g másla
    • 100 g cukru krupice
    • 100 g polohrubé mouky
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 45 minut + 1h kynutí
Doba pečení 30 minut
Náročnost střední
Celkem 2 plechy

Postup

Borůvky byly vždycky moje slabost. Milovala jsem jejich chuť, a navíc jsme si vždycky dělaly srandu sami ze sebe, když jsme měly jako děti celou modrou pusu a jazyk. Hlavní ale je, že jak jsou malé, tak jsou skvělé. Můžete si je vzít i do práce nebo na výlet. A co se týče koláčů, tak to je téměř na stejné úrovni jako moje slabost pro meruňkový.

Zásadním krokem k úspěchu borůvkového koláče je ten, že jich musíte mít docela dost. A v téhle době chápu, byl by to hodně drahý a vzácný koláč. Co by to ale bylo za život, kdybychom si nemohli udělat jednou za čas radost? A věřte mi, tenhle koláč budete chtít dělat mnohem častěji než jednou za čas.

Doporučuji si buď, jestli máte možnost, borůvky vysadit, a nebo do lesa a zamrazit. Vyplatí se to. Navíc super je, že tento koláč můžete dělat i z mraženého ovoce, což je v podzimních a zimních časech skvělé.

TIP: Ten, kdo má pekárnu si může ušetřit čas a dát všechny ingredience do domácí pekárny a v tomto případě doporučuji spíše používat suché droždí. 1 pytlíček = 25g čerstvé droždí.

1. Kynuté těsto je základem. Tudíž budete začínat kváskem. Trochu mléka si ohřejte tak, aby bylo vlažné a rozdrobte do něj droždí, lžičku cukru, špetku soli a lžíci hladké mouky. Důkladně promíchejte a nechte 5 minut stranou.

2. Do mísy si dejte obě mouky, cukr, změklé máslo, žloutek (BÍLEK NEVYHAZOVAT) a zbytek mléka. Jestliže používáte robot, nechte ho těsto uhnětat, nebo použijte svoje ruce.

3. Přidejte kvásek a opět pořádně propracujte.

4. Důkladně prohnětené těsto dejte do tepla a nechte minimálně hodinu kynout.

5. Připravte si tvaroh. Vyklopte si tvaroh do misky, ve které ho smíchejte s cukrem a buď ručně nebo ručním mixérem ho promíchejte. Cukr záleží na vás, já ochutnám a podle toho přidám nebo už ne.

Po vykynutí:

6. Vykynuté těsto si vyndejte a rozdělte na 2 části.

7. Těsto je potřeba rozválet na cca 1cm vysoké těsto. Poté si pomozte rukama a udělejte lehce zvednuté okraje, aby vám borůvky nevytékaly.

8. Těsto vložte na plech vyložený pečícím papírem.

9. Potřete ho lehce tvarohem a nasypte borůvky. Okraje potřete bílkem.

10. Udělejte si drobenku.

11. Drobenkou posypte koláč a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Pečte 30 minut.

Hotový koláč nechte vychladnout, je to kynuté, tak pozor, jíst to teplé nedoporučuji. Kdo chce, může si ho lehce posypat moučkovým cukrem, ale ať to zase nemáte přehnaně sladké.

Vždycky mám takovou radost vám předávat recepty, které sama naprosto miluji a vím, že jsou osvědčené a fakt dobré. Chci vám ukázat, že to pečení je opravdu zábava a člověk krásně zrelaxuje, když se zrovna u toho nevztekáte, že vám to nejde. Důležité je mít chladnou hlavu a nadšení pro výsledný produkt.

Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová