Kynuté tvarohové šátečky miluje každý. Ale co takhle vyzkoušet speciální tvarohové andělčiny koláčky, které obsahují i menší překvapení v náplni? Upečete jednou a vaše rodina nebude chtít jiný dezert.
Šátečky jsem měla ráda od dětství. Pamatuji si, že jsme častokrát dělávali v rodině šátečky z listového těsta plněné marmeládou, tvarohem nebo povidly. Když jsem dospěla, došlo mi, že jsme nikdy nezkoušeli andělčiny koláčky, proto jsem se rozhodla, že se do toho pustím. A jednoduše se pokus nádherně vydařil.
Lepší a chutnější jsem nejedla a myslím si, že ani vy ne. Kynuté těsto je jemné při prvním zakousnutí se, plus na vás čeká v náplni kromě tvarohu i překvapení v podobě vanilkového pudinku, který dodá celému pokrmu hned jiný nádech. Zkuste si připravit tento dezert plný jemnosti a pohlazení na vašich chuťových buňkách. Nebudete litovat a budete péct každý týden minimálně jednou!
1. Kynuté těsto chce vždycky čas, proto začněte zrovna s ním.
2. Kdo má pekárnu, jednoduše nasypte veškeré ingredience do pekárny a zvolte program na těsto.
3. Kdo půjde tradiční cestou, nejprve si zadělejte na kvásek pomocí droždí, mléka a trochu soli.
4. Do další mísy přisypte postupně veškeré ingredience od suchých po mokré a důkladně promíchejte.
5. Přidejte kvásek a vypracujte hladké a důkladně prohnětané těsto.
6. Přikryjte utěrkou a nechce minimálně 2 hodiny kynout.
Náplň:
7. V misce si smíchejte tvaroh, cukr a důkladně vyšlehejte. Jako pudink doporučuji použít bez vaření, protože směs potřebujete studenou a díky tomuto pudinku nemusíte čekat dlouho na vychladnutí.
8. Hotovou náplň vložte na chvíli do lednice.
Po vykynutí:
9. Po vykynutí si posypte vál moukou a těsto rozdělte na 2 díly. S jedním budete pracovat, další si dejte bokem, abyste měli méně těsta a více prostoru.
10. Těsto můžete buď vyválet nebo si vždy vzít kus, ze kterého uděláte čtverec o rozměrech cca 5x5cm nebo větší 10x10cm.
11. Doprostřed čtverce vložte náplň.
12. Vezměte 2 rohy naproti sobě a spojte je. Kdo chce, může i další 2 rohy dát k sobě a udělat šáteček, ale mně osobně se líbí dát k sobě pouze jeden pár rohů.
13. Na plechu si šátečky dejte dostatečně od sebe, protože budou kynout.
14. Potřete vejcem a dejte do předem rozehřáté trouby na 200 stupňů Celsia.
15. Pečte cca 20-25 minut. Jakmile šátečky zezlátnou, můžete vyndavat.
16. Ještě teplé je obalujte v moučkovém cukru.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová