Kynuté andělčiny koláčky s tvarohovou náplní

Popis receptu

Kynuté tvarohové šátečky miluje každý. Ale co takhle vyzkoušet speciální tvarohové andělčiny koláčky, které obsahují i menší překvapení v náplni? Upečete jednou a vaše rodina nebude chtít jiný dezert.

Kynuté andělčiny koláčky s tvarohovou náplní
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
20 porcí

  • Těsto:
    • 500 hladké mouky
    • 1 špetka soli
    • 150 g cukru
    • 1 sáček vanilkového cukru
    • 200 ml mléka
    • 2 vejce
    • 60 g Hery
    • 1 droždí/sušené droždí
  • Náplň:
    • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce
    • 6 lžic cukru
    • 1 vanilkový pudink
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut + 2h kynutí
Doba pečení 20-25 minut
Náročnost střední
Celkem 20 porcí

Postup

Šátečky jsem měla ráda od dětství. Pamatuji si, že jsme častokrát dělávali v rodině šátečky z listového těsta plněné marmeládou, tvarohem nebo povidly. Když jsem dospěla, došlo mi, že jsme nikdy nezkoušeli andělčiny koláčky, proto jsem se rozhodla, že se do toho pustím. A jednoduše se pokus nádherně vydařil. 

Lepší a chutnější jsem nejedla a myslím si, že ani vy ne. Kynuté těsto je jemné při prvním zakousnutí se, plus na vás čeká v náplni kromě tvarohu i překvapení v podobě vanilkového pudinku, který dodá celému pokrmu hned jiný nádech. Zkuste si připravit tento dezert plný jemnosti a pohlazení na vašich chuťových buňkách. Nebudete litovat a budete péct každý týden minimálně jednou!

 

1. Kynuté těsto chce vždycky čas, proto začněte zrovna s ním. 

2. Kdo má pekárnu, jednoduše nasypte veškeré ingredience do pekárny a zvolte program na těsto. 

3. Kdo půjde tradiční cestou, nejprve si zadělejte na kvásek pomocí droždí, mléka a trochu soli. 

4. Do další mísy přisypte postupně veškeré ingredience od suchých po mokré a důkladně promíchejte.

5. Přidejte kvásek a vypracujte hladké a důkladně prohnětané těsto. 

6. Přikryjte utěrkou a nechce minimálně 2 hodiny kynout. 

 

Náplň:

7. V misce si smíchejte tvaroh, cukr a důkladně vyšlehejte. Jako pudink doporučuji použít bez vaření, protože směs potřebujete studenou a díky tomuto pudinku nemusíte čekat dlouho na vychladnutí.

8. Hotovou náplň vložte na chvíli do lednice.

 

Po vykynutí:


9. Po vykynutí si posypte vál moukou a těsto rozdělte na 2 díly. S jedním budete pracovat, další si dejte bokem, abyste měli méně těsta a více prostoru.

10. Těsto můžete buď vyválet nebo si vždy vzít kus, ze kterého uděláte čtverec o rozměrech cca 5x5cm nebo větší 10x10cm.

11. Doprostřed čtverce vložte náplň. 

12. Vezměte 2 rohy naproti sobě a spojte je. Kdo chce, může i další 2 rohy dát k sobě a udělat šáteček, ale mně osobně se líbí dát k sobě pouze jeden pár rohů. 

13. Na plechu si šátečky dejte dostatečně od sebe, protože budou kynout. 

14. Potřete vejcem a dejte do předem rozehřáté trouby na 200 stupňů Celsia. 

15. Pečte cca 20-25 minut. Jakmile šátečky zezlátnou, můžete vyndavat.

16. Ještě teplé je obalujte v moučkovém cukru.



Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová