Květákový mozeček. Jednoduchý, a v naší rodině velmi oblíbený pokrm už od mého dětství. Tento recept si vás získá chutností, jemnou pikantností a rychlostí.
Nikdy by mě nenapadlo, že spojení květáku a jarní cibulky společně s vejci můžou udělat skvělou kombinaci. Jako malá si pamatuji, když toto jídlo dělávala moje mamka. Je to super odlehčení od masa. Květák v dnešních dní není tak levný jak býval, ale za to si ho alespoň člověk o to víc váží. Baví mě si hrát s jídlem a recepty, tudíž se téměř nikdy nedržím jednoho receptu přesně podle plánu. Líbí se mi fantazie, kterou můžete v tomto oboru použít a hlavně využít naplno. Květákový mozeček je dost specifické pro českou kuchyni. Nemusí to tak být, ovšem já to tak cítím...stejně jako naše typické knedlíky.
Je to opravdu jednoduchý porkm, který vám nezabere více jak hodinu. Tak vzhůru na postup!
1. Je důležité květák opravdu důkladně omýt. Vezměte ho pod vodu a pořádně ho properte. Nejen kvůli dnešním dnům, ale i kvůli takovým malým broučkům, kteří se tam schovávají.
2. Připravte si dostatečně velký hrnec, do kterého nalijte osolenou vodu.
3. Květák si rozeberte na malé růžičky a vložte do vody. Dejte vařit do změknutí cca 10-15 minut.
TIP: Je dobré mít květák trošku tvrdší. Musí být samozřejmě měkký, ale berte v potaz, že ho poté budete dávat na pánev a místo květáku na mozeček byste měli květákovou polévku.
4. Po uvaření zceďte a nechte dostatečně vychladnout.
5. Připravte si vyšší pánev, kam si dejte rozehřát máslo (dávám cca čtvrtku kostky).
6. Jarní cibulku zbavte kořenů, celou ji omyjte a následně celou nakrájejte.
Jarní cibulku dávám proto, že se mi s ní lépe tento pokrm dělá. Je méně výrazná než klasická, ale moje mamka na ní nedá dopustit. Proto, jak říkám, každý děláme pokrmy vždycky trošku jinak.
7. Na máslo přidejte cibulku a nechte ji lehce zezlátnout.
8. Přidejte nakrájený květák.
9. Osolte a opepřte.
10. Rozklepejte si vejce, sůl a pepř můžete přidat také.
11. Následně zalijte celou směs vejci a míchejte do doby, kdy bude květák s vejci krásně spojený dohromady.
K tomuto pokrmu vždy podávám klasicky uvařené brambory. Chutná to dle mého názoru nejlépe. Doufám, že můj recept zkusíte a bude vám chutnant stejně tak, jako chutná mně a rodině.
BONUS: K tomuto receptu můžete najít na mém Instagramovém profilu @baren.cz foto postup, který jsem si pro vás připravila.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová