Kuřecí maso v pivním těstíčku

Popis receptu

Rarášci, rošťáci, kuřecí v pivním těstíčku. Jedinečný a lahodný recept, který známe každý, jen pod jiným názvem. Kéž bych vám mohla poskytnout tu vůni a chuť..Nebo se do toho pustíte sami? 

Kuřecí maso v pivním těstíčku
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
5 porcí

  • Maso:
    • 500 g kuřecích prsních řízků
  • Těstíčko
    • 100 ml polotučného mléka
    • 200 ml světlého piva
    • 1 vejce
    • 6 lžic hladké mouky
    • 2 lžičky sladké papriky
    • 2 stroužky česneku
    • 2 lžíce solamylu
    • 2 lžičky prášku do pečiva
    • sůl
    • pepř
  • Ostatní:
    • 100 g hladké mouky na obalení
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut
Doba pečení 40 minut
Náročnost střední
Celkem 5 porcí

Postup

Jako malá, a vlastně i jako dospělá, mám ráda kuřecí maso. Vždycky jsem mu dávala přednost před ostatním masem, ale nemohla jsem si pomoct. A to mi asi zůstalo. Ráda s kuřecím experimentuju a objevuji nové recepty, nebo si je jednoduše objevím sama pomocí své fantazie. Říká se, že když necháte prostor svému myšlení a emocím, je to hned o něčem jiném. A asi na tom pravda bude, ne? 

Dneska jsem se inspirovala 2 recepty. Jeden už používáme hodně dlouho pod názvem rarášci. Na další jsem narazila u Romana Vaňka, ovšem buď jsem něco ubrala nebo naopak přidala. Jak už víte, když to jde, neřídím se zcela recepty. Pojďme se ale podívat na tento recept blíž. 

1. Ze všeho nejdřív si očisti řádně kuřecí prsa. Je to sice ne zcela zábavný kus práce, ale chceme mít hezky čistá prsa. 

2. Očištěné kuřecí můžete lehce naklepat, ale osobně to moc nedoporučuji, v tomto případě je lepší maso nechat vyšší, aby bylo více šťavnaté. 

3. Maso nakrájejte dle vašich potřeb, já vezmu prso a dělám cca 4-5cm široké kusy. 

4. Z obou stran maso osolte a opepřete.

5. Všechny ingredience na těstíčko smíchejte dohromady a pořádně promíchejte, aby vám ani solamyl neplaval v kouskách.

TIP: Jestli chcete, aby maso bylo lépe společně s těstíčkem naleželé, doporučuji na noc nebo na 24 hodin nechat odpočinout v lednici. Jestli ale potřebujete maso hned, můžete přejít na další krok. 

6. Připravte si pánev, na které si na mírném plameni rozehřejte olej. Nemusíte se bát, klidně oleje přidejte více. Ale nenechejte ho moc rozpálit, jemně stačí. 

7. Kuřecí prsa po jednom namočte (ten, kdo ho má naložené už přes noc tento krok neřeší) do směsi těstíčka. 

8. Maso ze směsi vložte do mouky, kde ho obalíte, sklepete přebytečnou mouku a vložíte na pánev. 

TIP 2: Smažení je často zákeřnou částí i pro mě samotnou. Kolikát jsem připálila řízky. Ale chybami se člověk učí, to si pamatujte. Jděte na to pomalu, nespěchejte a rozhodně plamen/indukční desku nemějte na nejvyšším stupni, nevyplácí se to. 

9. Kuřecí prsa upečte dozlatova. 

10. Předehřejte si troubu na 180 stupňů. 

11. Osmažená prsa si vyndejte na talíř, kde je necháte lehce okapat od oleje. 

12. Poté si připravte plech, na který dejte pečící papír a vložte prsa vedle sebe na plech. Pečte cca 4-5 minut, záleží na výkonnosti trouby. 

A je hotovo! Pak je pouze vyndáte z trouby a hurá do jídla! Miluju toto jídlo nejvíce s kaší nebo opečenými brambory, záleží na vás, k čemu byste si ho daly vy. 

Je pravda, že experimentování a objevování nových chutí a možností je moje hobby. Doufám, že vám bude chutnat a stane se tento recept oblíbený i ve vaší rodině. Protože za to vážně stojí. 

Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B. 

Zdroj: Barbora Benešová