Kuře na paprice s máslovými noky

Popis receptu

Doba oběda či večeře a vy nemáte nápady co vařit? Zkuste mojí verzi kuřete na paprice a uvidíte, jaká bomba se dá vytvořit za pár chvil. Stačí jen maso, dostatek mleté papriky, pár dalších věcí, ale hlavně dobrou náladu a klid. Hurá do kuchyně!

Kuře na paprice s máslovými noky
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
4 porce

  • Omáčka:
    • 500 g kuřecích prsních řízků
    • 1 cibule
    • 3 lžíce sladké papriky
    • 200 ml vody
    • 1 kostka kuřecího bujonu
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 1 lžíce másla
    • 2 lžíce solamylu
    • sůl
    • pepř
    • olej
  • Máslové noky:
    • 60 g másla
    • 1 vejce
    • 1 lžička soli
    • 500 g hrubé mouky
    • 300 ml polotučného mléka
    • 1 lžička kypřícího prášku
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 10 minut
Doba pečení 35-45 minut
Náročnost střední
Celkem 4 porce

Postup

Dlouho jsem měla k tomuto pokrmu určitý odstup, a to z jednoho důvodu. Pamatuji si, že jako malá jsem jedla toto jídlo a tenkrát se něco stalo, snad se do omáčky něco rozbilo a já tam našla střep a od té doby jsem se bála ho jíst. Je to v podstatě banalita, kterou si pamatuji, ale paradoxně největší blbosti si pamatuje každý. Přitom kuře na paprice jsem vždycky milovala. A vlastně díky blogu jsem se k němu vrátila.

Nedávno jsem bloudila a přemýšlela co tam uvařit, aby měl člověk taky trošku změnu, a nejen stále stejné recepty dokola. Narazila jsem na tento recept, který jsem si vylepšila podle sebe a zároveň se držela některých ingrediencí. Místo knedlíků jsem se rozhodla pro máslové noky, které jsou vážně skvělé, ale dost syté, na to upozorňuji předem.

1. Ze všeho nejdřív si očistěte a omyjte kuřecí prsa.

2. Na pánvi si rozehřejte máslo společně s trochou oleje.

TIP 1: Na omáčky, čínu, rizoto,…používám pánev wok. Je to skvělá pánev a opravdu doporučuji si ji do kuchyně pořídit. Je to možná trošku dražší investice, ale vyplatí se vám si ji koupit. Tyto typy jídel se na tom dělají perfektně!

3. Nakrájenou cibuli najemno vsypte na máslo s olejem a na mírném ohni ji nechte změknout. Menší plamen je lepší.

4. Přidejte nakrájené maso, osolte, opepřte a zasypte červenou paprikou. Nechte povařit 5 minut.

5. Ten, kdo má nějaký ten vývar navíc, tak přidejte vývar. Já ho moc často nemívám, proto naliji 200ml vody a přidám kostku zeleninového bujonu. Nejsme v prostřenu, proto si ho dovolit můžete a nikdo vám nic neřekne. Nechte 15-20 minut dusit.

6. V této chvíli si můžete připravit těsto na noky. Do jedné mísy dejte změklé máslo, sůl a vejce. Ručním šlehačem dobře promíchejte do pěny.

7. Postupně (ručně) přidávejte mouku s mlékem. Trochu mouky si nechte a nasypte k ní kypřicí prášek.

8. Vše důkladně promíchejte, tentokrát už vařečkou nebo rukou. Těsto je řidší, ale to nevadí. Budete ho nyní dávat na 5-10 minut do lednice.

9. Vraťte se k omáčce. Ochutnejte, jestli je maso měkké a hotové. Jestli ano, můžete přidat smetanu a solamyl. Důkladně promíchejte a nechte chvíli probublávat.

10. Jakmile směs začne být hustší, máte hotovou omáčku.

11. Těsto na noky si vyndejte z lednice a rovnou dejte větší hrnec s osolenou vodou přivést k varu.

12. Noky není vůbec snadné udělat. Já použila taktiku takovou, že jsem si vzala hrníček s teplou vodou a 2 lžíce.

13. Namočte si obě lžíce do teplé vody, jednou lžící naberte těsto a pomocí přendávání z jedné na druhou si vytvarujte podlouhlé noky.

TIP 2: Jestliže se vám těsto stále lepí na lžíce, můžete je namáčet častěji, aby byly stále kluzké.

TIP 3: Dělejte menší noky, vyplatí se vám to při vaření. Dost nabobtnávají.

14. Noky vložte do vroucí vody a vařte 8-10 minut.

15. Hotové noky jsem polila lehce máslem a podávala s omáčkou.

Zdroj: Barbora Benešová

Je to zase něco jiného, než tradiční kuře na paprice s knedlíkem nebo těstovinami. Já osobně jsem ráda za novou zkušenost a navíc, máte přílohu do řady, kdy je můžete střídat. Je to moc dobrý recept, který bude chutnat i dětem, a navíc i docela rychlý. Noky jsou chvílemi trošku oříšek, ale vy zvládnete všechno, jste šikovní!

Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová