Tradiční krtkův dort. Vláčný kakaový korpus, který ukrývá překvapení od samého dna. Tento lahodný recept si zamilujete jen pohledem na něj. Udělejte si čas a upečte si ho. Litovat budete jen toho, jak rychle jste ho snědli.
Krtkův dort, co více se dá u tohoto receptu napsat. Ideální na nedělní siestu, ale zároveň se dokonale hodí i na narozeninovou oslavu. Krtkův dort se u nás v Česku velmi oblíbil v 90.letech a dodnes je velmi populárním dezertem. Do kolen vás dostane jeho jemnost, spojení lahodných chutí, kterých si budete užívat již po prvním zakrojením do dortu.
U nás se začal téměř pravidelně péct před rokem, kdy nás postihl covid a tím pádem bylo více času na zkoušení nových a zajímavých receptů. Jeden z nich je právě Krtkův dort a já se s vámi o tento lahodný recept s radostí podělím.
1. Ze všeho nejdřív si udělejte korpus.
2. Smíchejte vejce, cukr a máslo, ze kterého vyšlehejte pěnu.
3. Postupně přisypávejte mouku, kakao a prášek do pečiva.
4. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia.
5. Připravené těsto si nalijte do dortové formy o klasickém průměru (24cm), kterou vyložte pečicím papírem.
6. Korpus pečte okolo 35 minut, ale hlídejte si ho. Jak je kakaový, můžete ho velmi jednoduše spálit.
7. Hotový korpus nechte důkladně vychladnout.
8. V misce si připravte krém.
9. Vyšlehejte mascarpone, šlehačku a po ušlehání do tété směsi přisypte nastrouhanou čokoládu.
10. Poté přilijte karamelové salko a následně dejte do chladu, aby směs lehce ztuhla.
11. Jestliže máte vychladnutý korpus, nožem si vyznačte obvod korpusu na horní části dortu, který budete odkrajovat.
12. Odkrojte si kus a následně vydlabejte téměř celý obsah korpusu, který budete plnit.
13. Odkrojenou a vydlabanou část si zatím dejte stranou.
14. Vnitřek korpusu si uhlaďte a potřete korpus vodou s medem.
TIP: Kdo chce, může si potřít spodní část džemem. Doporučuji meruňkový!
15. Připravte si banány, které si podélně rozkrojte a pokládejte na dno korpusu.
16. Zakápněte citronem.
17. Na banány přidejte krém, který uhlaďte tak, aby vám vznikl kopeček.
18. Finálním krokem je vydlabaný korpus, který jste si dali mimo.
19. Korpus rozdropte tak, aby vypadal jako hlína a přidávejte postupně na kopeček z krému.
20. Rozdrobený korpus důkladně, ale opatrně přikládejte a lehce přimačkněte. Postupně vám vznikne malý krtinec.
21. Hotový krtkův dort dejte alespoň na 2h do ledničky, ať vám všechno hezky ztuhne a vy si můžete vychutnávat skvělý dort.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová
Zdroj: Barbora Benešová