Spojení chutí je vždycky zázrak. Ovšem spojení sladké papriky s lehce štiplavým kari kořením, zkaramelizovanou cibulkou…zážitek pro vaše chuťové buňky. Zamilujete si tento recept z důvodu originality, zároveň budete opojeni chutěmi, které tvoří tento skvělý pokrm.
Vždycky jsem měla mezi favority zapečená jídla. Cítila jsem, jak se všechny podstatné ingredience zapekly do sebe a jejich chutě se geniálně propojily. Začalo to se zapečenými těstoviny, které jsem milovala už od mala.
Krkovice s brambory se dá tvořit na milion způsobů, což mě na tom baví. Můžete si hrát, jak chcete, podle toho, co máte rádi a na co třeba máte v danou chvíli chuť. Pravdou je, že za mě nejlepší kombinace je, když tyto dvě ingredience spojíte se smetanou. Maso se zjemní a brambory byste si daly jíst klidně samotné zapečené se smetanou. Jediný zlom, kdy se může na těchto jídel pokazit je fakt, že může být chuťově nedochucené. Proto doporučuji sahat případně po koření, které je více aromatické a výraznější.
Připravila jsem si pro vás lehce pikantnější recept, ovšem nebudou vás z toho v žádném případě pálit v nose či krk. Kari společně s dalším kořením dodává receptu odlišný, a přesto dokonalý nádech, který se vám bude jistě zamlouvat.
1. Začněte s naložením masa.
2. Krkovici si lehce naklepejte, ale pozor, ne moc na tenko, aby maso nebylo vysušené.
3. Vložte do mísy, nalijte olej a promíchejte.
4. Prolisujte česnek, který přidejte k masu.
5. Přisypte koření, sůl a pepř.
6. Nechte nejlépe do druhého dne v lednici naložit. Když to nepůjde, nechte alespoň 5 hodin.
7. Na pánvi si maso nechte lehce propéct a zatáhnout. Poté vyndejte z pánve.
8. Brambory si oloupejte a nakrájejte na cca 0,5mm-1 cm široké plátky.
9. Ve větší míse si je smíchejte s kořením. Kdo chce, může množství poupravit podle sebe.
10. Oloupejte si cibuli a nakrájejte tak, abyste měli půlměsíčky.
11. Na pánev si dejte trochu oleje a cibulku nechte lehce zkaramelizovat.
12. Když bude cibulka jemně dozlatova, přidejte cukr a zkaramelizujte ji.
TIP: Na zkaramelizování cibulky nikdy nespěchejte. Chce to čas.
13. Připravte si vyšší pekáček, ve kterém budete pokrm péct.
14. Na dno nasypte pár brambor, poté trochu cibulky a maso. Následně opět cibulku, brambory do doby, kdy brambory máte.
15. Na celou směs nalijte rovnoměrně smetanou a dejte péct na cca 45-60 minut. Hotové poznáte podle masa.
Pokrm máte hotový. Je to opravdu moc dobré a zase něco jiného. Jestli máte rádi kari a lehce pikantní jídlo, opravdu doporučuji. Sama nemám ráda, když jídla pálí až moc, podle mě si ho tolik neužijete a nemůžete si vychutnat chutě, které vám pokrm nabízí. Tady to je ale pravý opak. U tohoto budete cítit každou chuť, ale i zároveň jako celek, který se vám vytvoří.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová