V jednoduchosti je krása. Přesně vystihující slova pro křehké cukroví. Při prvním kousnutí poznáte, co znamená nachýchanost, lahodnost a křehkost, kterou tento recept nese.
Za křehké kopal vždy můj strejda. Já osobně přišla na chuť tomuto druhu cukroví před pár lety a je pravdou, že velmi záleží na tom, jak se cukroví povede. Zdá se, že je jednoduché, ovšem ne tak docela. Know-how tohoto receptu je to, že musí skvěle vyběhnout v troubě a poté je to ono. Pamatuji si, že jako malá jsem milovala s tímto těstem pracovat, jak krásné bylo na pohled a dokonale hladké, vypracované a velmi se podobalo lineckému. Při ochutnání jsem si nebyla nikdy jistá, asi mi tam chyběl vždy nějaký krém či marmeláda, ale tento rok? Asi jsem dospěla do věku, kdy mi začalo opravdu chutnat. :-D To je pohlazení na duši i na jazyku. Letos se povedlo nejlépe od mého dětství a opravdu doporučuji tento recept zkusit!
1. Připravte si mísu, ve které budete hnětat těsto.
2. Smíchejte dané tři ingredience dohromady, zapojte všechny svaly na rukách a optřete se do těsta.
3. Hnětení je opravdu důležité, proto tomu věnujte dost času. Při pečení se vám vaše píle a čas z předchozího dne vyplatí.
4. Vložte do pytlíku a dejte na 24 hodin do lednice.
5. Těsto si dejte na pomoučněný vál a rozválejte na 0.5mm.
INFO: Jestliže chcete, aby vám vyběhly tak jak mají, musíte dodržet výšku těsta. Tenčí určitě nedělejte. Toto cukroví potřebuje prostor, aby mohlo krásně vyběhnout.
6. Formičky si zvolte jaké chcete vy, tvary jsou čistě na vašem výběru.
Zdroj: Barbora Benešová
7. Trouby si rozehřejte na 160-180 stupňů Celsia.
8. Vyskládané cukroví na plechu vložte do trouby a pečte cca 15 minut.
Zdroj: Barbora Benešová
9. Upečené obalujte rovnou ve smíchaných cukrech, které si připravte do misky.
Doufám, že cukroví je něco, co některé z vás baví tolik co mě. Je to určitým způsobem nervozita z výsledku, zodpovědnost, ale zároveň radost z toho, jak ostatním chutná a vy sami se poté můžete pochválit tím, kolik plechů jste zvládli upéct.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová