Tradiční pochoutka z mletého masa. S tímto receptem si můžete pohrávat jak se vám zalíbí a navíc budete doma sbírat plusové body. Šťavnatost a skvělá dochucenost zajištěna.
Tradiční jídlo mého táty. A samozřejmě našeho dětství. Nebyl týden, kdy jsme neměly jako děti karbanátky s bramborovou kaší. Kdybyste se zeptali mého táty, jaké jídlo by mohl jíst do konce života, řekl by jasnou odpověď. Musí se dát za pravdu, že jestliže karbanátky dochutíte fakt dobře, stojí to za to.
Zajímavostí je, že kdykoliv jsem karbanátky dělala, vždycky chutnaly trochu jinak. A to jsem dávala stále stejné ingredience. A to je právě na nich asi to kouzlo. Asi už jste pochopili, že já ráda experimentuji, a když si můžu hrát s množstvím, (kdo si hraje, nezlobí) ráda toho využiji. Připravila jsem si pro vás tentokrát troj-kombo receptů v jednom. Základ máte stejný, dochucovadla jiná. Tak pojďme na to!
KARBANÁTKY NA ROZMARÝNU
Tenhle recept mě napadl když jsem seděla v práci a problesklo mi hlavou, co bychom mohli večeřet. Podobný recept má moje babička, jejíž specialitou jsou ovesné vločky, které jsem dřív v karbanátku nejedla. Je pravda, že to chutná fakt dobře.
1. Všechny ingredience u tohoto receptu smíchate dohromady s výjimkou čerstvého rozmarýnu, který budete potřebovat později.
2. Jestliže máte, udělejte si bochánky a dejte na olej, do kterého přidejte trošku másla. A stejně tak máslo dejte na samotné karbanátky. Tímto krokem si zajistíte šťavnatost a lepší, jemnější chuť.
3. Vložte na pánev kamkoliv čerstvý rozmarýn, díky kterému karbanátky dostanou úplně jinou chuť.
KARBANÁTKY S CIBULÍ
U tohoto receptu je rozdílné, že budete potřebovat mix mletého masa. Vzhledem k poměru masa dávám jen jednu cibuli, ale komu nevadí víc, můžete klidně přidat. Jak říkám, je super, že si s množstvím můžete u karbanátků hrát, jak se vám zachce.
1. Opět budete všechny ingredience míchat společně až uděláte dobře zpracovanou směs.
2. Teď záleží na vás, jestli na olej nebo do trouby na plech. Vyzkoušela jsem obě varianty, ale zrovna u tohohle se mi zamlouvá víc do trouby.
3. Opět na každý karbanátek vložím trochu másla a je to paráda. Jsou i křupavější a chutnější. Samozřejmě záleží na vašich prioritách a chuti, ale osobně doporučuji troubu, i cibulka uvnitř karbanátků je lepší.
KARBANÁTKY "KLASIK"
Nevím, jestli se dá jakýkoliv recept na karbanátky považovat za klasik, ale k tomuto mi ten název sedl nejvíc. Co je tady důležité. Voda je zde proto, že vám fakt dobře zaručí šťavnatost masa.
1. Proto první krok je mleté maso smíchat s vodou a pořádně prohnětat.
2. Pak přidáte všechno kromě hladké mouky, kterou přidáte na konci.
3. A samozřejmě strouhanku, ve které obalujete. Jakmile jste u tohoto kroku, máte téměř vyhráno, ale dávejte pozor, ať olej není moc rozpálený, mleté maso společně se strouhankou mají tendenci se rychle připalovat, tak moc neodcházejte od plotny.
BONUS
Kdo nemá rád bonusy nebo akce. :-D Já osobně mám ráda, když dostanete něco, co nečekáte a to není jen v kulinářské oblasti. Překvapení nebo bonus, v podstatě to samé. Nicméně jsem si pro vás připravila můj oblíbený recept na šťouchané brambory. Tady vám nejsem bohužel schopná poskytnout přesné gramy všeho, protože je to tak individuální, že bychom museli počítat brambory. Já když dělám pro 2 lidi, tak mám cca 2-4 střední brambory, půlku velké červené cibule a takových 5 plátků slaniny.
1. Na máslo dejte cibulku, já používám červenou, protože je sladší a k tomuto chodu se hodí.
2. Přidám slaninu, nechám změknout, ale snažte se nepřipálit.
3. Poté přidejte dost soli a pepře, přisypte brambory, které si předtím lehce vidličkou rozmačkejte.
4. Nechte prohřát a máte super přílohu ke karbanátkům, nebo k čemu potřebujete.
Ráda jsem vám předala trošku jiný recept, ale doufám, že zrovna tady je to ku prospěchu.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.