Jablečný štrůdl

Popis receptu

Vůně skořice spojená s namočenými rozinkami a jablky obalená v křupavém těstíčku, ale zároveň vláčném uvnitř. Chcete provonět celý dům? Tenhle recept vám zaručí nejen to. 

Jablečný štrůdl
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
1 šiška

  • Těsto:
    • 280 g hladké mouky
    • 100 ml teplé vody
    • 2 lžíce oleje
    • 1 vejce
    • 1 špetka soli
  • Náplň:
    • 5 větších jablek
    • 6 lžic strouhanky
    • cukr
    • sekané vlašské ořechy
    • rozinky naložené v tuzemáku
    • skořice
  • Ostatní:
    • moučkový cukr na posypání
    • 100 g rozpuštěného másla
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 30 minut
Doba pečení 45 minut
Náročnost střední
Celkem 1 šiška

Postup

Jsou dle mého dva tábory ohledně tohoto pokrmu. Jablečný štrůdl buď milujete, nebo vám nic neříká a raději sáhnete po něčem například čokoládovém. U nás se štrůdl dělal od mého dětství, protože láska ke štrůdlu měl můj táta vždycky. Já si k němu našla cestu skrze něj a je to opravdu lahodný dezert. Baví mě na něm, že na vás skrze něj dýchnou vůně podzimu a udělají z pochmurných a mlhavých dnů něco krásného a teplého. 

I když se zdá jako lehkou výzvou samotné těsto, které byste raději koupili kupované, věřte, že domací a vlastní je mnohem lepší. A navíc máte radost o to větší. 

1. Ze všeho nejdřív si připravte těsto. Do mísy prosajte mouku, do které udělejte důlek.

2. Přidejte vejce, vodu, olej a špetku soli. Vodu jsem opravdu dávala od oka, tudíž raději méně, přilít můžete kdykoliv. 

INFO: U tohoto těsta je důležité, abyste ho velmi dobře prohnětali. Musí být jemné, řádně promíchané ingredience a poznáte, že je hotový tak, že se nelepí. 

3. Hotové těsto vložte do potravinářské folie nebo igelitového pytlíku a dejte na 15-20 minut do lednice. 

4. V mezičase si oloupejte a nastrouhejte nahrubo jablka. Nechte je odkapat, důležitou částí je zbavení se šťávy. 

5. Těsto si vyndejte a rozdělte na 2 části. 

6. Na poloučněném vále si rozválejte těsto na téměř průhledný "papír". Snažte se tvarovat do obdélníku.

TIP 1: Jestliže se vám válečkem nedaří rozválet těsto opravdu na tenko, klidně si ho vezměte do rukou a roztahujte pomocí rukou. Jen dávejte pozor na protržení. Berte to jako dělání pizzy. 

7. Rozválené těsto máte, můžete plnit. 

TIP 2: Vše sypte na celou plochu!!!

8. Nejdříve těsto posypte strouhankou. 

9. Přisypte cukr a skořici. 

10. Jablka, rozinky a vlašské ořechy smíchete v misce dohromady a poté vložte na těsto. Přisypat skořici a cukr můžete i nyní.

11. Boční strany těsta přiklopte směrem dovnitř. Těsto vezměte z jedné strany a zabalte jako kdybyste dělali třeba roládu. 

12. Poté ho lehce ztlačte, aby se dostal do tvaru štrůdlu. 

13. Nechte si v mikrovlnné troubě rozpustit máslo, kterým potřete šišky.

14. Troubu si rozehřejte na 160 stupňů Celsia. Vložte štrůdl. 

15. Pečte cca 30-45 minut. Během této doby ho ale 2x vytáhněte a potřete znovu máslem. 

16. Hotový štrůdl nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.


Chutná opravdu skvěle. Jak v den pečení, tak i další dny. Ovšem jestli vám do té doby zbyde. 


Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová

Zdroj: Barbora Benešová