Vůně skořice spojená s namočenými rozinkami a jablky obalená v křupavém těstíčku, ale zároveň vláčném uvnitř. Chcete provonět celý dům? Tenhle recept vám zaručí nejen to.
Jsou dle mého dva tábory ohledně tohoto pokrmu. Jablečný štrůdl buď milujete, nebo vám nic neříká a raději sáhnete po něčem například čokoládovém. U nás se štrůdl dělal od mého dětství, protože láska ke štrůdlu měl můj táta vždycky. Já si k němu našla cestu skrze něj a je to opravdu lahodný dezert. Baví mě na něm, že na vás skrze něj dýchnou vůně podzimu a udělají z pochmurných a mlhavých dnů něco krásného a teplého.
I když se zdá jako lehkou výzvou samotné těsto, které byste raději koupili kupované, věřte, že domací a vlastní je mnohem lepší. A navíc máte radost o to větší.
1. Ze všeho nejdřív si připravte těsto. Do mísy prosajte mouku, do které udělejte důlek.
2. Přidejte vejce, vodu, olej a špetku soli. Vodu jsem opravdu dávala od oka, tudíž raději méně, přilít můžete kdykoliv.
INFO: U tohoto těsta je důležité, abyste ho velmi dobře prohnětali. Musí být jemné, řádně promíchané ingredience a poznáte, že je hotový tak, že se nelepí.
3. Hotové těsto vložte do potravinářské folie nebo igelitového pytlíku a dejte na 15-20 minut do lednice.
4. V mezičase si oloupejte a nastrouhejte nahrubo jablka. Nechte je odkapat, důležitou částí je zbavení se šťávy.
5. Těsto si vyndejte a rozdělte na 2 části.
6. Na poloučněném vále si rozválejte těsto na téměř průhledný "papír". Snažte se tvarovat do obdélníku.
TIP 1: Jestliže se vám válečkem nedaří rozválet těsto opravdu na tenko, klidně si ho vezměte do rukou a roztahujte pomocí rukou. Jen dávejte pozor na protržení. Berte to jako dělání pizzy.
7. Rozválené těsto máte, můžete plnit.
TIP 2: Vše sypte na celou plochu!!!
8. Nejdříve těsto posypte strouhankou.
9. Přisypte cukr a skořici.
10. Jablka, rozinky a vlašské ořechy smíchete v misce dohromady a poté vložte na těsto. Přisypat skořici a cukr můžete i nyní.
11. Boční strany těsta přiklopte směrem dovnitř. Těsto vezměte z jedné strany a zabalte jako kdybyste dělali třeba roládu.
12. Poté ho lehce ztlačte, aby se dostal do tvaru štrůdlu.
13. Nechte si v mikrovlnné troubě rozpustit máslo, kterým potřete šišky.
14. Troubu si rozehřejte na 160 stupňů Celsia. Vložte štrůdl.
15. Pečte cca 30-45 minut. Během této doby ho ale 2x vytáhněte a potřete znovu máslem.
16. Hotový štrůdl nechte vychladnout a posypte moučkovým cukrem.
Chutná opravdu skvěle. Jak v den pečení, tak i další dny. Ovšem jestli vám do té doby zbyde.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová
Zdroj: Barbora Benešová