Jablka propojená s křehkým těstem, které doplní vůně perníkového koření a stane se z toho pochoutka pro celou rodinu i kolegy v práci. Rychlý koláč, kterému stačí malá část vašeho času. Uvidíte, že vás dostane do kuchyně častěji. Neváhejte a šup do kuchyně, jablka jsou v plném proudu.
Jablečný koláč, štrůdl, pyré. Kdybyste dali cokoliv jablečného před mého tátu, hned si vás zamiluje. Od mala jsem věděla, že jablečný štrůdl či koláč je to, co vždycky zabere.
Pomalu, ale jistě se k nám blíží podzim, tudíž jsem pro vás sepsala jablečný koláč s lehkou odlišností a to takovou, že tento koláč má nádech perníkového koření, který když se spojí s jablky a džemem, dělá neodolatelnou pochoutku k ranní či odpolední kávě/čaji. Uvidíte sami, že se vás budou chodit ptát a prosit o recept. Tak pojďme na to!
1. Ze všeho nejdřív si budete muset připravit těsto. Smíchejte postupně máslo, mouku, moučkový cukr a vejce.
Je nutno podotknout, že v tomto případě si dejte opravdu na čas a máslo společně s ostatními ingrediencemi si řádně promíchejte a spojte dohromady. Jestliže tam necháte kusy másla, projeví se to v dalších krocích.
2. Řádně uhnětené těsto zabalte do potravinářské folie a vložte do lednice na 1 hodinu.
Mezitím si připravíme jablka.
3. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Budou se vám poté lépe pokládat na koláč a zároveň se lépe upečou.
4. Nakrájená jablka vložte do mísy, kam přidáte perníkové koření, citronovou šťávu a 2 lžíce pudinku.
5. Směs s jablky promíchejte a nechte chvíli stranou.
6. Těsto si vyndejte z lednice a nechte ho 5 minut v pokojové teplotě, aby se vám s ním lépe pracovalo. Mezitím si připravte formu, ve které budete koláč péct.
7. Je potřeba, abyste si těsto rozdělili. První budete potřebovat 2/3 těsta. Vezměte formu, ve které máte na dně pečící papír, a vložte do ní těsto. Není třeba, abyste těsto rozváleli mimo formu, stačí když si s ním pohrajete tak, aby nebylo úplně tenké, ale ani příliš vysoké.
8. Těsto potřete džemem, nebojte se dát větší vrstvu, džem se následně krásně vpije do těsta a tím je poté krásně vláčné.
9. Na těsto vložte směs s jablky. Rozprostírejte rovnoměrně.
10. Zbytek (1/3) těsta si rozválejte na vále a udělejte si podle velikosti vaší formy proužky. Můžete si s šířkou pohrát jak je libo, jak tenké, tak široké proužky, záleží na vás.
TIP: Aby vám vznikla opravdu mřížka nahoře, doporučuji pokládat stejný počet jak na výšku, tak na šířku. Například 3x3, 4x4,...
11. Připravený koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a můžete dát péct.
12. Pečte na 180 stupňů cca 35-40 minut.
Zdroj: Marcela Benešová
Je fajn si občas zkusit i jinou alternativu klasických receptů, na které jsme všichni zvyklí. Proto doufám, že tento recept vás nadchne stejně jako mě a budete ho střídat s vaší oblíbenou jablečnou pochoutkou.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.