Išlské cukroví

Popis receptu

Čokoládové pohlazení s božským krémem, kterému dodávává třešničku čokoládová poleva. Vůně při pečení naláká do kuchyně všechny a Vánoce tím jenom doladíte. 

Išlské cukroví
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
50 porcí

  • Těsto:
    • 210 g moučkového cukru
    • 450 g másla
    • 60 g kakaa
    • 600 g hladké mouky
    • 90 g mletých ořechů
    • 3 žloutky
    • 3 vanilkové cukry
  • Náplň:
    • 240 g moučkového cukru
    • 2 vejce
    • 4 lžíce rybízové/meruňkové marmelády
    • 240 g mletých ořechů
    • 3 lžičky tuzemáku
  • Poleva:
    • 2 čokolády na vaření
    • 4 lžíce tuku
  • Zdobení:
    • vlašské ořechy
    • lupínky mandlí
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut + 24 v lednici
Doba pečení 10-12 minut
Náročnost střední
Celkem 50 porcí

Postup

Išlské cukroví nebo dortíčky. Každý tomuto cukroví říkáme jinak vzhledem k tradici v rodinách. Ačkoliv moje nejoblíbenější cukroví je stále linecké, pravdou je, že mám slabost i na Išlské. Jako první mě dostalo svou vůní, která se line po celém domě při pečení, a následně krém. Poprvé jsem cukroví jako malá ochutnala u své babičky a zjistila jsem, jaký poklad to je. Čokoládové těsto, lahodný krém a vše je pomazané čokoládou. Sice vám stačí jeden na zasycení, ale stojí za to. 

 

1. Ze všeho nejdřív si připravte velkou mísu. 

2. Veškeré ingredience si vložte do mísy a důkladně opět prohnětejte tak, aby výsledný produkt byl jemný a hladký bez jediného kousku másla. 

3. Vložte do pytlíku a dejte na 24 hodin do lednice. 

4. Těsto si vyndejte alespoň 10 minut před užíváním.

5. Na připravený vál si nasypte dostatečné množství mouky, aby se vám těsto nepřilepovalo. 

6. Tloušťku těsta volte stejnou jako u lineckého, cca 3 mm.

7. Vykrajujte jakékoliv tvary chcete, ale doporučuji spíše kolečka.

Zdroj: Barbora Benešová

8. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia a budete péct cca 10-12 minut. 

9. Po vyndání nechte cukroví důkladně vychladnout. 

10. Připravte si krém. Vše smíchejte do misky a vyšlehejte ručním mixérem. 

INFO: Marmeládu si můžete volit jakou chcete, ale lepší jsou kyselejší, proto rybízová nebo meruňková jsou skvělá volba.

11. Vezměte si vždy jedno kolečko, namažte do krémem a druhým kolečkem přilepte k sobě. 

12. Polevu si opět připravte ve vodní lázni. 

13. Potírejte pouze horní část cukroví, ale kdo chce, může namočit celý dortíček.

Zdroj: Barbora Benešová

14. Navrch jako odzobu si můžete zvolit cokoliv, co chcete - vlašské ořechy, mandle, lupínky mandlí, různé barevné dekorační prvky, které najdete u zdobení a polev v obchodech.

Zdroj: Barbora Benešová

15. Hotové cukroví nechte vychladnout a poté dejte do chladu, aby čokoláda dostatečně ztuhla.


Toto cukroví je ráj na pohled i na chuť. Kdo neochutnal, za zkoušku to alespoň určitě stojí a uvidíte sami, jak si vás hezky omotá okolo prstu. :-D Nutno říct, že je důležité jakémukoliv cukroví dát po upečení a ozdobení čas. Všechny chutě se do sebe musí nasáknout, těsto změkne a vy si poté jen užíváte tu dokonalost. 

Mějte se krásně a hodně štěstí u pečení! 

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová

Zdroj: Barbora Benešová

Zdroj: Barbora Benešová