Houbové rizoto

Popis receptu

Podzim pomalu, ale jistě klepe na dveře, tudíž i houbová sezóna se hlásí o slovo. Vůni čerstvých hub spojené s parmazánem je lahoda pro vaše chutě. Neváhejte ani minutu, rychle do lesa nebo do mrazáku a jdeme na to!

Houbové rizoto
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
4 porce

  • 300 g rýže na rizoto
  • 200 g hub
  • 125 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 100 g parmazánu
  • dle chuti bílé víno
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 30 minut
Doba pečení 45 minut
Náročnost střední
Celkem 4 porce

Postup

Houbové rizoto. Pro někoho lahůdka, pro někoho něco ne zcela oblíbeného. Znám spoustu lidí, kteří houby rádi nemají. I já taková jeden čas byla. Bavilo mě houby sbírat, ale nikdy ne jíst. Až jednoho dne mě přemluvila kamarádka, ať zkusím houbové řízky. A pravdou je, že od té doby houby jím, takže velké díky!

Nehodlám tu někomu nutit cokoliv, spíše jestli jste na tom stejně jako já jsem byla, za zkoušku nic nedáte, jsou vážně dobré. Houby jsou velmi specifické tím, že nejsou tak dostupné jako třeba brambory. Ty  si koupíte v obchodě, ale u hub možná někteří mají respekt z toho, že rostou v lese a nevíte, jestli jsou opravdu jedlé nebo ne. Myslím, že u velkého počtu lidí by byl problém primárně v tomto případě. Jestliže se ale bojíte, sbírejte opravdu jen hřiby a není důvod se ničeho dál obávat.

1. Začněte tím, že si ve velké pánvi rozehřejte polovinu másla společně s olejem.

2. Přidejte na jemno nakrájenou cibuli s česnekem. Dbejte na to, aby se vám ani jedno nespálilo, poté by byl celý pokrm hořký.

3. Přisypte nakrájené houby na plátky a restujte cca 3 minuty.

4. Do směsi vsypejte neuvařenou rýži tak, aby se dobře smíchala s máslem.

5. Přilijte zeleninovým vývarem/můžete použít i bujon, ale tím pádem budete potřebovat vodu. Zalijte to tak, aby rýže byla těsně zakrytá, plavat by to určitě nemělo.

6. Vařte na mírném plameni a stále míchejte, aby se vám zespoda nepřipalovala. Postupně přilívejte vývar do doby, kdy rýže všechno nevsákne.

Rizoto je hotové v tu chvíli, kdy je rýže měkká a lehce krémová.

7. Nakonec, kdo chce, tak přilije víno.

8. Vmíchejte zbytek másla, osolte, opepřte a podávejte. Doporučuji navrch nasypat při podávání najemno nastrouhaný parmazán.

Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B. 

Zdroj: Barbora Benešová