Teplé odpoledne či večery provoněné pravými “Honzáky“. Kynuté těsto obalující rumová povidla, sedící v pekáči a čekající na vaše navštívení. Vůně a chuť vás donutí nejen přicupitat do kuchyně, ale zároveň zadělat na další pekáč buchet.
Na buchty nemám vzpomínku tolik z domova, jako spíš ze základní školy. Často slýchávám, že školní jídelny nejsou někdy zcela to pravé ořechové, ale my měli na základce fakt skvělou kuchařku, kterou miloval prostě každý. Její jídla byla cítit na chodbách a nebylo jídlo, které by vám nechutnalo. Jediný pokrm, který jsem fakt nejedla, tak byla játra, ale to nebylo kvůli jejímu umění, ale mé opravdu nechuti k vnitřnostem. Skvělé na ní ale bylo, že si pamatovala, když někdo něco nejedl. Mně osobně od ní nejvíce chutnaly zapečené těstoviny, ale nemám ráda červenou řepu. Vždycky si to pamatovala a pokaždé mi dala porci bez řepy a za to jsem ji měla snad ještě raději. Teď zním, jako vybíravka, ale není tomu tak, jen řepa a vnitřnosti jsou věci, které opravdu nejím a každý máme nějakou potravinu, která mu zcela nesedla.
Pojďme se ale vrátit k buchtám.
Jak jsem psala, buchty mám nejvíce zažité ze školy. Vždycky byly povidlové, a i přes to, že to nebylo jídlo, které vás zasytilo na zbytek dne, byl to prožitek. Do nedávna jsem neměla zcela odvahu se na ně vrhnout, ale říkala jsem si, že tímto se jedině člověk dokáže posouvat dál, že bude přijímat nové výzvy. Tak jsem zkusila buchty. Překvapivě to nebylo tak složité jako třeba moravské koláče, ale i tak nad tím strávíte dost času vzhledem ke kynutému těstu a zároveň se dost dlouho pečou. Nicméně za to opravdu stojí a doma mě o ně prosí tak, že pak když je udělám, jsou doslova druhý den pryč. Všichni známe asi i tvarohové, makové, povidlové. Já si oblíbila povidlové, protože mi přijde, že jedině s touto náplní nejsou buchty vysušené, jako třeba s tvarohem.
1. Základem dobrého kynutého těsta je kvásek. Proto si mléko rozlijte do dvou misek a ohřejte tak, abyste ho měli vlažné, může být i lehce teplé.
2. Do jednoho rozpusťte máslo, do druhého vsypte cukr a droždí, kde necháte vzniknout kvásek.
3. Do další mísy si nasypte mouku, vejce a přilijte mléko s máslem a vzápětí kvásek.
4. Řádně prohněťte těsto tak, aby bylo krásně hladké a bez žmolků.
5. Dejte kynout na 1 hodinu.
TIP: Ten, kdo upřednostňuje domácí pekárnu a má ji doma, můžete si těsto nechat umíchat a vykynout tam. Do domácí pekárny vkládejte nejdříve tekuté ingredience, poté suché. Následně po vykynutí těsta nechte těsto ještě dojít cca 15 minut mimo pekárnu v teple.
6. Z vykynutého těsta, které si položte na pomoučněný vál, si buď můžete vyválet plát, ze kterého budete vykrajovat kolečka, nebo si jednoduše budete ukrajovat nožem těsto. Já osobně to dělám nožem.
7. Těsto si poté roztáhněte, abyste doprostřed mohli dávat povidla.
POVIDLA
Povidla si dejte do misky, kam kápněte cca půl lžičky-1 lžičku rumu nebo rumového aroma. Přidejte moučkový cukr a promíchejte.
ROZEHŘÁT TROUBU NA 160 STUPŇŮ CELSIA.
8. Doprostřed těsta vložte povidla, okraje těsta přetáhněte přes sebe a rukou je pořádně stiskněte. V dlani si uválejte kuličku, spojenou částí je budete vkládat na plech.
9. Buchty si zatím pokládejte na vál do doby, kdy budete dělat poslední buchtu.
10. Pekáč volte podle toho, jak velké buchty máte a kolik jich chcete. Já mívám okolo 16-20 buchet a dělám střední, ale ne každá je stejná, proto nejde říct přesný počet.
11. Pekáč si vymažte rozpuštěným sádlem.
12. Postupně do pekáče vkládejte buchty jednu vedle sebe a důkladně je mezi sebou promazávejte, je to důležitý krok, aby nebyly po upečení vysušené.
Zdroj: Barbora Benešová
13. Na závěr pomažte i vrchní stranu buchet.
14. Vložte pekáč do rozehřáté trouby a pečte dozlatova 50-60 minut. Peču většinou 55 minut s tím, že si je hlídám, aby se nespálily. Když vidím, že zlátnou dost brzy, stahuji teplotu na 150.
15. Zbylé máslo si rozehřejte (kdo chce i s tuzemákem) a po vyndání pekáče pomažte buchty.
16. Po vychladnutí je posypte moučkovým cukrem.
Zdroj: Barbora Benešová
Stojí za to si je upéct. I kdyby to mělo být jednou za život, upečte si je. Budete na sebe hrdí a zároveň pochopíte, jakou dobrotu si nosili kluci v pohádkách, když šli do světa.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová