Láká vás obměna starého a stále opakujícího se jídelníčku? Mám pro vás řešení. Tradiční holandský řízek. Mleté maso, ve kterém se roztéká sýr. Petrželka, která dodává vůni a šmrnc na každém kroku je zkrátka nenahraditelná. Chuťově lákající zážitek, nemyslíte?
Mleté maso je u nás dost tradičním a častým pokrmem. Táta se po jakémkoliv pokrmu s mletým masem může doslova utlouct. Vzhledem k tomu, že je změna docela prospěšná, zvlášť v těchto dnech, kdy dochází nápady, co vlastně vařit. I já sama stále hledám a vymýšlím různé kombinace, proto jsem narazila na holanský řízek. Není to klasika, karbanátky jsou trošku jinde, ale líbí se mi spojení klasického karbanátku a sýrů. Baví mě rozteklý sýr, chuť čerstvé petrželky a další super chutě.
Sepsala jsem vám recept, který je docela rychlý a zaručeně si ho oblíbíte i vy!
1. Ze všeho nejdřív si dejte do mísy mleté maso. Je super, jestli máte mix, protože jedině tak bude tento pokrm chutnat tak, jak má.
2. Přidejte dostatečně soli, pepře, jestli chcete, tak i koření na mleté maso, ale to zhodnoťte sami. Tento recept je v dochucování docela variabilní, proto stačí klidně jen sůl a pepř, ale můžete i vaše oblíbené bylinky.
3. Přichází čas na vejce, tak je do směsi můžete nyní přidat.
4. Nastrouhejte si nahrubo sýr, můžete zkombinovat goudu a eidem, nebo jen jeden.
Zdroj: Barbora Benešová
5. Dalším krokem je petrželka. Tu si nakrájejte nejvíc najemno jak to jde. Poté přidejte do směsi a důkladně smíchejte všechno dohromady.
Zdroj: Barbora Benešová
6. Připravte si trojobal.
TIP: K vejci na trojobal doporučuji přilít trochu mléka.
7. Z masové směsi si vytvořte nejlépe stejně velké bochánky, které obalte nejdříve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance.
8. Takto připravené maso vložte na rozehřátý olej na pánev. Dbejte na to, aby se nedělali moc rychle, mohlo by dojít ke spálení. Zde doporučuji na menším plameni a dostatečně propéct.
9. Jakmile bude maso před sundáním z plamene, rozehřejte si troubu na 160 stupňů Celsia.
10. Maso vložte na pečící papír, potřete je trochou másla a dejte na 10 minut dodělat do trouby.
Hotové holandské řízky můžete podávat s bramborem, kaší nebo opečenými brambory.
Doufám, že tento recept je zase taková obnova něčeho známého a uvidíte, že vám řízky budou mizet z talíře.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová
Zdroj: Barbora Benešová