Dýňová polévka

Popis receptu

Byl podzimní večer, polévky čas. Dýňová polévka, snadná a výborná na podzimní dny, které se pomalu, ale jistě ozývají. Potřebujete zahřát? Vyzkoušejte tuto polévku!

Dýňová polévka
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
6 porcí

  • 2 cibule
  • 1 dýně Hokaido
  • 1 masox/vegeta
  • 2 stroužky česneku
  • 1 litr vody
  • sůl
  • pepř
  • smetana/šlehačka/zakysaná smetana
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut
Doba pečení 20 minut
Náročnost snadné
Celkem 6 porcí

Postup

Já, jakožto milovník polévek, jsem si pro vás připravila dýňovou polévku. Milujeme doma dělat polévky, ovšem většinou vyhraje přítelův kuřecí vývar. Osobně jsem pro každou polévku, zvlášť když přichází podzim. Zahřeje, pohladí celé tělo svým teplým nádechem a já jsem naprosto spokojená. V tuto chvíli mám raději krémové polévky, proto jsem se rozhodla vám sepsat naši osvědčenou dýňovku.

1. Cibuli si na rozehřátém másle dozlatova osmažte. Opravdu se snažte lehce a pomalu, na to, jak je polévka jednoduchá a rychlá, není potřeba spěchat.

2. Přidejte česnek, záleží na vás jestli ho rozmačkáte nebo nakrájíte na kolečka.

3. Zalijte vodou a vložte masox/vegetu. Samozřejmě polévky chutnají jinak, když přilijete opravdový zeleninový vývar, ale máte to na delší čas. Pro ty, kteří to chtějí mít opravdu rychle, doporučuji tuto variantu.

4. Se solí a pepřem nemusíte vůbec šetřit. Aby vaše polévka chytla dobrou chuť, nebojte se přidat víc, ovšem s mírou, ano?

5. Jakmile uvidíte, že se vám voda vaří, přidejte oloupanou a nakrájenou dýni na kostičky. Nechte 20 minut vařit na mírném plameni.

TIP: Udělejte si opravdu kostičky, nebo malé kousky. Lépe se pak s dýní pracuje, vaří se rychleji a poté se i lépe mixuje.

6. Hotovou polévku poznáte tak, že dýně je krásně měkká. V tuto chvíli záleží na vašich chutích a prioritách, tudíž polévku můžete rozmixovat mixérem, nebo rozmačkat vydličkou.

7. Dochutit můžete smetanou, šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

Já osobně mám nejraději smetanu a navrh si sypu při podávání buď dýňová semínka nebo sezamová. Samozřejmě není pochyb o pokapání smetany či dalších možností.

P.S. Nechutná špatně ani s opečenými kostičky toastového chleba či opečenou slaninou.

Doufám, že tu mám také zastánce polévek, tudíž budu ráda, když tento recept zkusíte. Je to jednoduchý, ale opravdu moc dobrý recept, který nám dává jiný rozlet než klasické vývary nebo gulášovky.

Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.