Domácí rohlíky

Popis receptu

Nezajímejte se o množství, ale o kvalitu pečiva. Využijte toho, že nemusíte péct v noci jako pekaři, a upečte si doma voňavé, křupavé a lahodné domácí rohlíky. 

Domácí rohlíky
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
13 porcí

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml mléka
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru krupice
  • 30 g sádla
  • 30 g slunečnicového oleje
  • 1 droždí
  • mák na posypání
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy cca 2 hodiny
Doba pečení 20 minut
Náročnost střední
Celkem 13 porcí

Postup

Nezajímejte se o množství, ale o kvalitu pečiva. Využijte toho, že nemusíte péct v noci jako pekaři, a upečte si doma voňavé, křupavé a lahodné domácí rohlíky. 


Během klasických hektických dní člověk nemá na pečení domácího pečiva ani pomyšlení. Je rád, že si může zaběhnout do obchodu a víc neřešit. Ovšem v posledních týdnech nemáme moc výmluv na to, abychom ten domácí chleba, housku a nebo rohlík alespoň nezkusili. Stačí projít můj recept a hurá do kuchyně! Jak říkají naše babičky, musí vás to ale bavit a musíte to dělat s láskou. Pak to také chutná jinak. 

 

1. Začněte tím, že si mléko ohřejte společně s cukrem. Poté nadrobte droždí a nechte 10 minut vzejít kvásek.

2. Mezitím si zbytek surovin dejte do mísy, ve které se vám bude těsto dobře zpracovávat. Do této směsi přidejte kvásek, vezměte vařečku a pořádně propracujte těsto. Může míchat i robot, ale není nad naše ruce. 

3. Jakmile bude těsto krásně hladké a nebude se lepit, dejte na teplejší místo, přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. 

4. Těsto si poté rozdělte na 13 kousků o hmotnosti 60 gramů. Hmotnější nedoporučuji, rohlíky poté ještě dost nakynou, takže okolo této hmotnosti ideální. Každý bochánek zpracujte do koule, protože se vám bude lépe válet. Každý kus těsta postupně válejte do tvaru trojúhelníku, a poté motejte od nejširší strany směrem ke špičce.

5. Následně je vyválejte na plocho a s tlakem dlaní směrem do stran, aby se rohlík prodloužil na cca 15 - 18 cm. 

Zdroj: Barbora Benešová

6. Dejte na plech dost od sebe, aby se vám nespekly a postříkejte rozprašovačem s vodou. Můžete posypat mákem, jestli po takových v obchodech saháte. Rohlíky přikryjte znovu utěrkou a nechte 25 minut kynout. 

7. Předehřejte troubu dostatečně předem na 200 stupňů Celsia. Při vkládání rohlíky opět postříkejte vodou. Rohlíky dejte do trouby a pečte 20 minut, záleží samozřejmě na výkonnosti vaší trouby. 

Po upečení je vyskládejte na mřížku a nechte zakryté vychladnout, ovšem můžete i nezakryté. 

A domácí rohlíky jsou na stole. Za tu radost to stálo, nemyslíte? :-) 


Dobrou chuť! 

Vaše B.