Křupe to, ale chleba to není. S máslem lahodné, ale z Billy to není. Voní to, ale pouze v kuchyni mojí. Copak to je?
Jako milovník pečení a různého tvoření jsem se rozhoupala k tomu, abych upekla vlastní domácí housky. V téhle době je na to ta nejlepší příležitost. První chléb už mám za sebou, tak jsem se rozhodla udělat něco dalšího. A můžu vám říct, už nebudete chtít kupované.
Můj postup je většinou trošku rozlítaný a málokdy se držím receptů přesně. Většinou ráda experimentuju, ale v pečení to raději nezkoušejte, mohli byste to také vyhodit. :D
1. Nejprve si připravte kvásek. Ten, kdo má domácí pekárnu, a zásadně dělá všechno tam, může tuhle část přeskočit, všechno to smíchat dohromady a potom vesele čekat na těsto. Ten, kdo si to rád udělá s kváskem, pojďme dál.
2. Kvásek si připravte tak, že do mísy nasypte droždí, zalijte 100 ml mléka (nechte ho chvíli odstát), přidejte cukr a 100g mouky. Vezměte vařečku, pořádně to promíchejte a nechte kvásek okolo 10 minut někde na teplejším místě.
3. Po 10 minutách přidejte zbytek ingrediencí --> 400g mouky, žloutek, sůl, rozpuštěné máslo (dejte pozor, ať vám nevybouchne v troubě) a zbylých 200ml mléka. Vypracujte těsto tak, aby bylo krásně hladké a nemělo by se tolik lepit, případně přidejte trošku mouky, ale moc nehýbejte s poměrem, mohlo by se to potom zkazit. Propracované vraťte do mísy a nechte 1 hodinu-1,5h kynout.
4. Jestliže odbily hodiny kynutí, vykynuté těsto dejte na lehce pomoučněný vál, kde ho rozdělíte na 12 větších kousků. Můžete si to rozdělit podle sebe, záleží samozřejmě, jak houstičky chcete mít velké. Z každého kousku udělejte ještě další 3, ze kterých si udělejte tenčí válečky a doporučuju je dělat tenčí, protože z nich pak jde krásně dělat cop. A pak klasicky pletete. Konce je lepší zasunout pod celou houstičku, máte tak jistotu, že se vám nerozjede.
5. Houstičky dejte na plech a dejte je dost od sebe, aby se vám nespojily. Nechte dalších 20 minut kynout pod utěrkou. Pak je potřete vajíčkem se solí. Posypat je můžete tak, jak vám churnají. Mákem, sezamovým semínkem, kmínem a hrubou solí.
6. Rozpalte troubu na 180-200 stupňů Celsia. Doporučuji ale zprvu dát spíše nižší teplotu, abyste předešli spálení. Já dala 180, které jsem na posledních 5-6 minut zvedla na těch 200. Upečené dejte na mřížku a nechte vychladnout.
Doufám, že se vám povedly a budou vám chutnat.
Dobrou chuť!!!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová
Zdroj: Barbora Benešová
Zdroj: Barbora Benešová