Tradiční pečivo po celá staletí. Není nad křupnutí čerstvě upečeného domácího chleba. Vydrží několik dní jako kdybyste ho vyndali z trouby. S máslem k snídani, ideální.
Domácí chleby jsou poslední dobou velmi populární a peče je kde kdo. Je to relativně rychlé, snadné a moc věcí na to napotřebujete. Stačí jen sehnat droždí a mouku. Navíc radost z vlastního chleba je k nezaplacení.
Moje první pečivo byl chleba. Pamatuji si, že jsem byla nervozní jako kdyby mě čekala zkouška dospělosti. Ale jak vždycky strach umí vystrašit, v reálu to nic tak hrozného není. Stačí trpělivost, chuť do pečení a radost z budoucího chleba.
Na přípravu těsta budete potřebovat 2 mísy.
1. Do jedné si nasypte 500g mouky, 12ml octa a 12g soli. Tyto tři ingredience lehce promíchejte a nechte chvíli odpočinout.
2. Poté si vezměte druhou připravenou mísu, do které nalijete 350ml vlažné vody a přidáte špetku cukru. Promíchejte a nechte, aby se cukr dostatečně rozpustil.
3. Jakmile promíchate a uvidíte, že se cukr rozpustil, přidejte droždí. Já jsem ho rozdrobila na menší kousky, aby se rychleji a lépe rozpustilo.
4. Opět promíchete, dejte na směs na 5 minut utěrku a nechte stranou.
5. V této chvíli nemá být směs s droždím nakynutá, spíše aby se droždí rozpustilo a nebylo ve vodě plné kousků. Tuto směs přidejte do směsi s moukou.
6. Vezměte vařečku a těsto pořádně prohněťte, dělejte tak 4 minuty, a poté použijte vlastní ruce, kterými těsto propracujete.
7. Uhnětené těsto dejte zpět do pomoučněné mísy, přikryjte utěrkou a dejte kynout na 2h do tepla.
TIP: Mám vyzkoušené, když dám těsto opravdu do teplých prostor, krásně mi nakyne a tudíž je pak i chleba mnohem lepší.
8. Po vykynutí dejte chleba buď do formy, jestli máte (já mám silikonovou formu na chleba od Tescomy), nebo na pečící papír na menší plech, ale ne moc tlustý, spíše tenčí plech.
9. Troubu si předehřejte na 250 stupňů Celsia. Do spodní části trouby dejte žáruvzdornou misku s vodou a nechte zahřát.
10. Před vložením do trouby je potřeba bochník potřít slanou vodou. Žáruvzdornou misku stále necháváte v troubě.
11. Vložte do středu trouby a při 250 stupních pečte 15 minut. Zde opět záleží na výkonu trouby, proto bochník případně kontrolujte, aby se vám nepřipálil.
12. Misku s vodou po uplynulých 15 minutách vyndejte a pečte dalších 15 minut na 250 stupňů.
13. Poté snižte teplotu na 160 stupňů a pečte 35-40 minut.
Hotový chléb nechte vychladnout, hlavně nekrájejte teplý, počkejte si a výsledek stojí za to.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.