Cuketový perník

Popis receptu

Sezóna cuket v plném proudu. Využijte ji i jinak a zkuste tento vláčný, lehký a vynikající perník. Zamilujete si jeho jemnost a nepoznáte, že cuketa je součástí. 

Cuketový perník
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
1 plech

  • 500 g cukety
  • 3 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g bílého jogurtu
  • 140 ml oleje
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 15 minut
Doba pečení 35 minut
Náročnost snadné
Celkem 1 plech

Postup

Perník. Jeden z mých oblíbených sladkých pokrmů. Se samotným perníkem jsem měla takové vlnové stavy. Jednou mi chutnal, pak zase tolik ne, teď ho miluju. Mám ráda chuť a vůni perníkového koření a to nejen na Vánoce. Zatím jsem znala jen klasický, ale nedávno přišla mamka s tím, že co to zkusit s cuketou. Perník je úžasný. Na první pohled ani chuť byste neřekli, že tam nějaká cuketa je...ani v těch dalších soustech. Takže se nemusí bát ochutnat ani ten, kdo cuketu rád nemá, protože ji tak vážně neucítíte. Perník je výborný a ani ne tak extra sladký, což osobně mně vyhovuje. Překvapilo mě to samotnou, jak dobře chutná. Nebojte se experimentovat, někdy narazíte na něco tak dobrého, že se toho nebudete chtít pak pustit. 

Tak pojďme na to! 

1. Ze všeho nejdřív si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. 

Výběr cukety je čistě na vás, jestli zvolíte zelenou nebo žlutou.

TIP: Osobně na pečení doporučuji žlutou, protože je jemnější a lépe se s ní pracuje. Zelená je ideální na grilovačky nebo jiné kulinářské potěšení.

2. Cuketu si tedy omyjte a i se slupkou ji nastrouhejte nahrubo. Přídáváme až nakonec!!!

3. V druhé míse si smíchejte vejce s cukrem a vyšlehejte je do jemné a vláčné pěny.

4. Do směsi přidejte postupně mouku a dbejte na to, ať nemáte žmolky, tudíž řádně míchat.

5. Přidejte perníkové koření, skořici, kypřící prášek a promíchejte. 

Kakao je zásadní ingredience, ale i milovníci se musí krotit. Abychom cítili aroma perníkového koření, opravdu dejte jen ty 3 lžíce. 

6. Ke všem ingrediencím přimíchejte olej a postupně i jogurt. Nespěchejte, opravdu je potřeba pomalu, aby se vám z jemného těsta neudělal jeden velký žmolek.

7. Na závěr vmíchejte, tentokrát už ručně, nastrouhanou cuketu. 

8. Připravte si pekáč, který si buď vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou, nebo vezměte pečící papír.

9. Těsto vlijte a srovnejte do roviny. 

10. Perník vložte do předehřáté trouby a pečte 35 minut, stále ale po chvílích kontrolujte, ať se seshora nespálí.

Po uplynulém čase vezměte špejli, píchněte doprostřed těsta a jestli se nelepí, perník můžete vytáhnout a nechat vychladnout. 

Kdo chce, může ho po vychladnutí posypat moučkovým cukrem. I ten, kdo má rád tradiční perník s marmeládou a politý čokoládou, můžete si pohrát i takhle. Já osobně mám ráda klasicky bez ničeho, jen v tomto případě chutná dobře s moučkovým cukrem. 

Doufám, že vám bude chutnat a v cuketovém období sáhnete i po tomto receptu. 

Mějte se krásně a dobrou chuť.

Vaše B.

perník1Zdroj: Barbora Benešová

Zdroj: Barbora Benešová