Chilli con carne

Popis receptu

Chilli con carne. Jemná pikantnost, mexická atmosféra a radosti z chutí. To vše nesou puhá tři slova...Pokrm, který se dá uvařit na spoustu způsobů a přesně proto ho mám ráda.

Chilli con carne
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
5 porcí

  • 500 g mletého masa mix
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 5 lžic kečupu
  • 300 ml vody
  • 1 konzerva červených fazolí
  • olivový olej
  • Koření a dochucovadla:
    • mletá červená paprika
    • majoránka
    • koření chilli con carne
    • 1 hovězí bujon
    • sůl
    • pepř
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 10 minut
Doba pečení 35-45 minut
Náročnost střední
Celkem 5 porcí

Postup

Výhodou tohoto pokrmu je, že vlastně nepotřebuje žádné servírování. Stačí do misky a každý si naloží tolik, kolik potřebuje. Zásadním krokem k úspěšnému chilli con carne je pikantnost, hustota a pocit tepla, kterou, dle mého názoru, zaručeně zažijete. 

Když jsem byla malá, tak jsme toto jídlo dělávali dost často. Jediné co mě osobně provokovalo, tak byly fazole, které se v pokrmu objevují. Jeden čas jsem je stále vyndavala po okrajích talíře, ovšem jednoho dne jsem to zkusila a zjistila, že to je mnohem lepší. A od té doby to jídlo miluji. Baví mě hravost, jemná, ale zároveň pálivější chuť, kterou doprovází fazole. 

1. Na pánev nalijte olivový olej. 

2. Na olej přidejte nakrájenou cibuli najemno a nechte lehce osmahnout. 

3. Česnek si oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a následně přidejte k cibuli. 

4. Přidejte maso a důkladně promíchejte. 

5. Osolte, opepřte, přidejte červenou papriku, majoránku a koření na chilli con carne. 

6. Polovinu dávky kečupu přidejte k masu a promíchejte.

7. Nalijte vodu a nechte do 20 minut dusit pod pokličkou.

8. Po 10 minutách přidejte hovězí bujón. 

INFO: Kdo nechce používat bujón, použijte hovězí vývar.

9. Po uběhlém čase zkuste měkkost masa a jestliže ho máte hotové, přidejte zceděné fazole do směsi.

TIP: Některé recepty na tento pokrm přidávají i kukuřici. Je to dobré taky, ovšem já osobně to mám nejraději tímto způsobem.

10. Nechte fazole lehce prohřát.

11. Ve skleničce si rozmíchejte v troše vody solamyl, který následně přilijte do směsi a velmi důkladně promíchejte.

12. Hotový pokrm poznáte tak, že vám omáčka zhoustla.

Podávejte nejlépe s rýží.

Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová

Zdroj: Barbora Benešová