Vůně perníkového koření linoucí se po chodbách vašeho domova. Důkaz toho, že i ve zdravější verzi se dají upéct skvostné pochoutky na váš stůl.
Perník. Klasika, která nikdy neomrzí. Miluji perník z jednoho prostého důvodu a to je jeho vůně. Evokuje to ve mně pocit klidu, pohody, vánočního období a navíc je extra rychlý a výborný.
Jsou typy lidí, kteří perník opravdu nemohou ani vidět. No, já mezi ně rozhodně nepatřím a troufám si říct, že vy po tomto receptu na tom nebudete jinak. Baví mě alternativa tohoto receptu a důkaz toho, že i ve zdravější verzi se dají upéct skvostné pochoutky na váš stůl. Vláčnost je překvapivá, stejně tak i dokonalá kopie chuti jako klasický perník.
Předehřát troubu na 175 stupňů Celsia!
1. Ze všeho nejdřív si vyšlehejte z vajec a kokosového cukru pěnu.
2. Po troškách přilévejte olej a za stálého šlehání přidejte med.
3. Mouku smíchejte v jiné misce s kořením, kypřícím práškem a kakaem.
4. Do směsi postupně přisypávejte mix s moukou.
INFO: Protože pracujeme s celozrnnou moukou, bude se vám těsto hůře zpracovávat, ale nemusíte se bát, jablka to krásně zvláční.
5. Přílévejte mléko. Můžete klidně i o něco víc, jestliže těsto bude hodně hutné.
6. Jablka si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Poté jablka přimíchejte ručně do již připravené směsi.
7. Těsto nalijte do připravené formy s pečícím papírem.
8. Vložte do trouby a pečte 30-45 minut.
TIP: Dobré je po 30 minutách hlídat a občas do perníku píchnout špejlí. Může být hotový dřív, záleží na troubě.
9. Hotový perník nechte vychladnout.
10. Můžete perník rozkrojit uprostřed a namazat džemem uvnitř, nebo jako já navrch (použila jsem meruňkový) a poté posypat kokosem.
Každý máme rád perník jinak. S džemem nebo bez, s čokoládou a kokosem, nebo jen klasický čistý. Varianta tohoto perníku mě uchvátila a oslovila natolik, že patří mezi mé oblíbené už teď, tudíž doufám, že chytne pozitivní ohlasy i ve vašich domácností.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová