Celozrnný perník s jablky

Popis receptu

Vůně perníkového koření linoucí se po chodbách vašeho domova. Důkaz toho, že i ve zdravější verzi se dají upéct skvostné pochoutky na váš stůl.

Celozrnný perník s jablky
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
1 plech

  • 500 g celozrnné mouky
  • 250 ml sójového mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 125 g kokosového cukru
  • 2 jablka
  • 2 lžíce medu
  • 1 kypřící prášek
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžičky perníkového koření
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 15 minut
Doba pečení 30-40 minut
Náročnost snadné
Celkem 1 plech

Postup

Perník. Klasika, která nikdy neomrzí. Miluji perník z jednoho prostého důvodu a to je jeho vůně. Evokuje to ve mně pocit klidu, pohody, vánočního období a navíc je extra rychlý a výborný. 

Jsou typy lidí, kteří perník opravdu nemohou ani vidět. No, já mezi ně rozhodně nepatřím a troufám si říct, že vy po tomto receptu na tom nebudete jinak. Baví mě alternativa tohoto receptu a důkaz toho, že i ve zdravější verzi se dají upéct skvostné pochoutky na váš stůl. Vláčnost je překvapivá, stejně tak i dokonalá kopie chuti jako klasický perník.

Předehřát troubu na 175 stupňů Celsia!

1. Ze všeho nejdřív si vyšlehejte z vajec a kokosového cukru pěnu. 

2. Po troškách přilévejte olej a za stálého šlehání přidejte med.

3. Mouku smíchejte v jiné misce s kořením, kypřícím práškem a kakaem. 

4. Do směsi postupně přisypávejte mix s moukou.

INFO: Protože pracujeme s celozrnnou moukou, bude se vám těsto hůře zpracovávat, ale nemusíte se bát, jablka to krásně zvláční. 

5. Přílévejte mléko. Můžete klidně i o něco víc, jestliže těsto bude hodně hutné.

6. Jablka si oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Poté jablka přimíchejte ručně do již připravené směsi. 

7. Těsto nalijte do připravené formy s pečícím papírem.

8. Vložte do trouby a pečte 30-45 minut.

TIP: Dobré je po 30 minutách hlídat a občas do perníku píchnout špejlí. Může být hotový dřív, záleží na troubě.

9. Hotový perník nechte vychladnout. 

10. Můžete perník rozkrojit uprostřed a namazat džemem uvnitř, nebo jako já navrch (použila jsem meruňkový) a poté posypat kokosem. 


Každý máme rád perník jinak. S džemem nebo bez, s čokoládou a kokosem, nebo jen klasický čistý. Varianta tohoto perníku mě uchvátila a oslovila natolik, že patří mezi mé oblíbené už teď, tudíž doufám, že chytne pozitivní ohlasy i ve vašich domácností. 

Mějte se krásně a dobrou chuť!

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová