Bramborové těsto, které objímá uzené spojené s cibulkou a slaninou. Vůně se line po domě, kdo bude první ve frontě? Lahodné a jemné bramborové knedlíky s uzeným je klasika, kterou by měl každý alespoň jednou za život zkusit doma. Vzhůru do díla!
Vždycky se mě lidi ptali, jaké jídlo mám vlastně nejraději. Sama si na to asi nikdy nedokážu odpovědět, ale jedno z jídel na mém seznamu bude určitě to, které se vám o pár řádků níž budu snažit sepsat. Jsou to bramborové knedlíky plněné uzeným. Už jako malá jsem koukala do jídelních lístků a snažila se tento pokrm ochutnat na různých místech.
Je pravdou, že jsem to vždycky chtěla zkusit od samého začátku - od těsta, sama doma, ale nikdy jsem nenašla v sobě tu odvahu a chtíč. Lenost je bohužel dost proti naší vůli, proto si člověk raději koupí mražené. Ovšem po tomto díle nehodlám dělat a nebo kupovat jiné. Jsem z tohoto jídla nadšená, jak skvěle se povedlo a navíc jak bezvadně chutná. Ten, kdo má rád tohle jídlo, zkuste to fakt doma sami. Stojí to za to!
1. Ze všeho nejdřív si uvařte brambory ve slupce. Nechte je pořádně vychladnout.
2. Vychladnuté brambory nastrouhejte najemno. K nim přidejte mouku, vejce, dětskou krupičku a sůl.
3. Z těchto surovin udělejte jemné těsto. Jestliže se vám bude zdát, že je dost teplé a hodně se vám lepí, přidejte klidně trochu mouky.
TIP: Mezitím, co si budete dělat směs do knedlíků, klidně vložte těsto na chvíli do lednice, ale maximálně na 5 minut.
4. Uvařené uzené byste měli mít z předešlého dne. Maso nakrájejte na menší kostičky. Rovnou si nakrájejte i slaninu.
5. Na sádlo dejte najemno nakrájenou cibuli a nechte zpěnit.
6. Přidejte uzené a slaninu. Nechte chvíli ohřát a lehce opéct. Poté sundejte z plamene.
7. Těsto si rozdělte na 2 části, bude se vám s ním lépe pracovat. Z těsta si vyválejte váleček, který rozkrájejte cca na 3-5cm proužky.
8. V ruce si z něj udělejte placku, kterou budete naplňovat směsí.
Zdroj: Barbora Benešová
9. Doprostřed vložte směs, okraje spojte dohromady a vytvarujte z něj kulatý knedlík.
Zdroj: Barbora Benešová
10. Připravte si větší hrnec s vodou a solí. Přiveďte k varu.
11. Knedlíky po jednom vkládejte do vody a až začně voda opět probublávat, v tu chvíli nastavte 10-15 minut. Já zvolila 12 minut a byly akorát hotové.
TIP 2: Jestli si nejste jisti, jestli je knedlík hotový, jeden vyndejte, rozkrojte a uvidíte.
12. Hotové knedlíky po vyndání z vody polijte máslem.
13. Cibulku si nechte na sádla osmahnout navrch jako dekoraci k podávaní. Chutná to s ní lépe. A samozřejmě kdo chce, tak i zelí.
Doufám, že se knedlíky povedly a zmizely stejně tak, jako u nás doma. Jsou opravdu skvělé a není nad to si, když to jde, pokrm udělat sám doma. Já osobně z toho mám pak větší radost, že jsem o krok dál a navíc vím, co a jak jsem dělala a do pokrmu přidávala.
Mějte se krásně a dobrou chuť!
Vaše B.
Zdroj: Barbora Benešová