Borůvkový koláč s drobenkou

Popis receptu

Borůvkový koláč s drobenkou ve zdravější verzi. Zkuste upéct jedinečný a dokonalý borůvkový koláč, kde stačí jedno kousnutí a jste v tom až po uši. Kdo je milovníkem těchto bobulí, musí rychle do kuchyně.

Borůvkový koláč s drobenkou
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
12 porcí

  • Těsto:
    • 400 g celozrnné špaldové hladké mouky
    • 100 g medu
    • 1 pytlík prášek do pečiva
    • 150 g másla
  • Tvarohová část:
    • 500 g polotučného tvarohu
    • 3 vejce
    • 1 pytlík vanilkový cukr
  • Ostatní:
    • 200 g borůvek
    • 20 g ovesné vločky jemné
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut
Doba pečení 50 minut
Náročnost střední
Celkem 12 porcí

Postup

Borůvkový koláč je jedním z nejpopulárnějších. I přes to, že borůvky nebývají nejsladší ovoce, lidské srdce si omotaly jednoznačně. Receptů na borůvkový koláč je mnoho, zvlášť pak různé alternativy. Já, jakožto věrný zastánce klasického kynutého koláče jsem tentokrát vyzkoušela něco, čemu se nedá odolat. Varianta tohoto koláče je lehčí a svěžejší, ovšem dokonalá. Kdo nezkusí, opravdu přichází o neskutečný zážitek a ochuzuje tím nejen sebe, ale i své chuťové buňky.

Budete i vy mezi těmi, kteří jakmile recept dočtou, půjdou rovnou do kuchyně? Zkuste číst tedy dál. 


1. Zprvu si předehřejte troubu na 175 °C.

2. V míse si smíchejte mouku, med, prášek do pečiva.

3. Přimíchejte jemně rozpuštěné máslo a důkladně spojte ingredience.

4. Vzniklé těsto by mělo připomínat drobenku na koláče nebo také základ pro cheesecake. 

5. Do připravené formy (volte cca 21 cm) nasypte 3/4 těsta a zatlačte. 

TIP: Na zatlačení těsta doporučuji skleničku.

 

Tvarohová část

6. Ve větší míse si smíchejte tvaroh, vejce a kdo chce, tak přidá vanilkový cukr. 

TIP č.2: Pro důkladnější smíchání můžete použít ruční šlehač, který směs ještě více nadýchá.

7. Přidejte na korpus. 

8. Na tvarohovou vrstvu přidejte borůvky. Těmi rozhodně nešetřte. 

 

9. Do zbylé 1/4 těsta nasypte ovesné vločky, lehce promíchejte a touto směsí posypte povrch koláče - formou klasické drobenky.

10. Koláč vložte do trouby a pečte 45-50 minut, určitě hlídejte. 

11. Upečený koláč nechte důkladně vychladnout. 


Po vychladnutí si koláč užívejte plnými doušky. Sami mi dáte za pravdu, že nikoho jednoduše borůvkový koláč v jakékoliv podobě nikdy nezklame. 

 

Mějte se krásně a dobrou chuť!


Vaše B.

 

Zdroj: Barbora Benešová