Bezinkový sirup z květů

Popis receptu

Osvěžení pro ty, kteří si plánují letní dny řádně užít. Stačí pár kapek a z obyčejné vody se stane dochucený poklad. A u návštěv či v práci získáte obdiv a chválu. Tak hurá do toho!  

Bezinkový sirup z květů
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
5 litrů

  • 40 bezových květů
  • 4 kg cukru krupice
  • 2 citrony
  • 4 litry převařené vody
  • 140 g kyseliny citronové
  • láhve o objemu 500ml
  • alkohol na vykápnutí víčka láhve
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 2 dny
Doba pečení do 30 minut
Náročnost střední
Celkem 5 litrů

Postup

Bezinkovou šťávu jsem měla ráda už od svého dětství. Pamatuji si na návštěvu u své kamarádky, kde jsem ji poprvé ochutnala a od té doby jsem ji vždy vyhledávala. Často to byl můj favorit i v restauracích, ale pak jsem si řekla, proč to nezkusit doma. S tímto nápadem přišla mamka a můžu říct, že to stálo za to. 

Na 5 litrů budete potřebovat 35-40 litrů bezových květů.

TIP: Sbírejte je v tu chvíli, kdy jsou rozkvetlé a za sucha, aby byl sirup voňavý a chuťově lákavý. A hlavně plný pylu pro lepší chuť.

1. Ze všeho nejdřív si převařte 4 litry vody, které nechte následně vychladnout. Mezitím si můžete připravit láhve. My zvolili láhve po 500ml. Doporučuji více tyto, než 1l pro případ, že byste je chtěly někomu darovat.

2. Láhve, do kterých budete sirup dávat, řádně vyvařte a nechte vyschnout. 

3. Natrhané květy můžete rozprostřít na noviny nebo na plech, kdybyste si kromě květů přinesli i nějakého toho broučka. Hlavně je neoplachujte! Pyl je pro naši akci důležitý, tak na to pamatujte. 

4. Do vychladnuté vody nasypte květy a nechte louhovat 24 hodin společně s citrony, ale záleží na vás, citron není povinný. Když se rozhodnete pro něj, zbavte ho pecek. 

5. Druhý den šťávu přeceďte přes utěrku nebo plínu a květy se pokuste vymačkat co to jde.

6. Do vylouhované šťávy přidejte po částech cukr a míchejte do rozpuštění. Je dobré hrnec zahřát na 45 stupňů, aby se vám cukr lépe rozpustil.

7. Nakonec přidejte kyselinu citronovou, nechte rozpustit a poté chvíli zchladnout.

Následně můžete nálevat do připravených sklenic. Nezapomeňte na víčko kápnout trochu alkoholu - slivovici, vodku,... 

TIP 2: Bezinkový sirup uchovávejte v chladu, nejlépe v lednici nebo ve špíži, jestliže máte. Lahvemi moc neotáčejte, aby se zbytečně nekazil. 

Já osobně mám sirup ráda podávaný s vodou nebo minerálkou, mějte po ruce hodně ledu, citron/limetku a mátu pro zvýraznění chuti. 

Pro uchování sirupu i na zimu si můžete připravit silikonová tvořítka na led a tím si udělat zásobu. 

Tím je vaše práce hotová a hurá do ochutnávání a užívání si chuti bezových květů. 

Tak na to chutné léto na zdraví!

Vaše B.