Banana bread

Popis receptu

Sladký dezertík, který vás nadchne a zasytí při snídaních či odpoledních svačinách. Není to klasická chuť, na jakou jsme zvyklí u bábovek a tradičních štrůdlů, ale je to zajímavá kombinace, která nejen pro banánové milovníky může být pochoutkou.

Banana bread
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
12 porcí

  • 150 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 90 g másla
  • 220 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 2 velké banány
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 190 ml polotučného mléka
  • 2 hrsti vlašských ořechů
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 15 minut
Doba pečení 50-60 minut
Náročnost snadné
Celkem 12 porcí

Postup

Dlouho jsem přemýšlela, jestli se do tohoto receptu pustit nebo ne. Zajímalo mě to, ale zároveň jsem z tohoto receptu měla takový lehce vzdálenější přístup. Včera večer po práci jsem se rozhodla, že to upeču. Na to, jak mám ráda banány, tak jsem se bála výsledku, jak může banánový chlebík vůbec chutnat. Napadaly mě myšlenky typu, které směřovaly k pečení dezertu jako takového. Jak dlouho se bude péct, jak poznám, že je hotový, když v tom jsou banány a nikdy to nebude úplně suché, abych poznala na špejli, že je to hotové. A šlo to dál, myšlenky jsou někdy k nezastavení.

Nicméně jsem ho upekla, žádná tragédie se nestala, naopak. Jsem neskutečně překvapená a ráda, že jsem objevila recept, který splňuje moje požadavky na vláčnost buchet. Tenhle teda stojí za to, protože je zjemněný tím banánem a jako ta chuť je sice specifičtější, ale je skvělý. Opravdu mě to příjemně překvapilo, že to tak dobře chutná. Sama jsem ho obohatila vlašskými ořechy, a to je snad ještě lepší. Opravdu moc doporučuji zkusit!

1. Ze všeho nejdřív vsypte do mísy cukr a vejce, které prošlehejte do pěny.

2. Přidejte kypřící prášek, mouku a sůl, opět pořádně promíchejte.

3. Máslo si dejte rozehřát do mikrovlnné trouby, přímo z lednice ho do směsi určitě nevkládejte. Poté máslo přidejte do směsi.

4. Přichází čas na přikapání vanilkového extraktu, tak tam čajovou lžičku vmíchejte.

5. Vezměte si zralejší banány, rozmačkejte si je buď vedle, nebo můžete jako já si je nadrobit v ruce a následně vkládat do směsi.

6. Mléko nalévejte pomalu při stálého míchání. Jestli se vám bude zdát těsto husté, můžete trošku přidat, taky jsem lehce přilévala.

7. Na závěr ořechy. Kdo chce, může si je nasekat na opravdu malé kousky, já si opět pomohla rukama. Mám raději, když tam jsou větší kousky, tudíž jak mi přišly pod ruku, jak se velikostně povedly, tak tam šly.

8. Připravte si formu na biskupský chlebíček, kterou vyložte pečícím papírem, vymazávání máslem moc nedoporučuji.

9. Směs vlijte do formy a ten, kdo chce, si může posypat vrchní část třtinovým cukrem. Pro mě by to osobně bylo už příliš sladké, jak v tom cukr už je, navíc tam máte sladké banány. Ale můžete, aby vám vznikla křupavá vrstva.

10. Pečte na 170-180 stupňů Celsia okolo 50 minut. Kontrolujte, aby se vám nespálil a po 30-40 minutách do něj píchněte špejlí.


Mějte se krásně a dobrou sladkou chuť!

Vaše B.

Zdroj: Barbora Benešová