Babiččina sekaná

Popis receptu

Sekaná jako od babičky. Jednoduchý, ale velmi chutný pokrm, na kterém si pochutnají ti nejmenší. Díky smíchají dvou typů masa se vám vytvoří něco tak dobrého, co si klidně můžete dát i studené s chlebem. Jestliže se vám sbíhají sliny, hurá do práce! 

Babiččina sekaná
Fotografie od Barbora Benešová
Ingredience
2 šišky

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 250 g mletého vepřového masa
  • 2 housky
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 2 lžíce majoránky
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka
  • vejce natvrdo/párek
Klikni na ingredience, které máš použité.
Další informace
Doba přípravy 20 minut
Doba pečení 1 hodina
Náročnost střední
Celkem 2 šišky

Postup

Je zajímavé, že sekanou jsem jedla už od několika lidí a vždycky chutnala jinak, i když recept byl v podstatě stejný. Asi proto ji mám osobně tak ráda, že vždycky překvapí s nějakou chutí, kterou jsem minule nezaregistrovala. Mám ráda, když jsou věci dobře chuťově vyvážené, tudíž jestli jste stejní jako já, tahle sekaná vám bude chutnat. 

Výhodou je, že tento recept spolu nese výhodu, že můžete maso namíchat. Samozřejmě nemusíte mít přesně odměřenou dávku masa, ale čím víc se budete držet receptu, tím líp. U sekané to nepřehánějte s kořením, sůl a pepř může být někdy na škodu, zvlášť tady. Nebojte se přidat majoránku, česnek, klidně i oregano, kdo má rád, ale nepřehánějte s dávkami. Těším se, až vám ho půjdu psát, tak pojďme na to! 

1. Nejdříve si připavte maso. Ten, kdo si koupil hotové namleté maso, nemusí nic řešit. Ten, kdo je zastáncem klasiky a namele si maso sám doma, je ten nejvyšší čas. 

2. Housky namočte do mléka a nechte rozmočit. 

3. Rozmočené housky přidejte k mletému masu, nakrájenou cibuli najemno můžete pomalu začít zapracovávat do masové směsi. 

4. Prolisovaný česnek důkladně promíchejte k masu. 

5. Dále přidávejte vejce, majoránku, trochu strouhanky a opět důkladně promíchejte. 

Je opravdu potřeba, abyste směs řádně promíchali. Jestliže se maso společně nepromíchá s kořením, cibulí a česnekem, nebude sekaná taková. 

6. Osolte a opepřte. 

7. V této chvíli je na čase předehřát troubu na cca 160-170 stupňů Celsia. 

TIP: V tomto případě dávám nižší teplotu, aby se mi sekaná nezačala připalovat po prvních 20 minutách. Musí se nejdříve upéct, poté klidně na konci pečení můžete teplotě přidat. Ale hlídejte si ji.

8. Sekanou si rozložte na prnénku tak, aby z ní vznikla placka, do které budete vkládat vejce a párek, kdo chce samozřejmě. Jestliže se rozhodnete pro tuto variantu sekané, vejce i párek vždy vkládejte doprostřed celé směsi. Jakmile budete mít naplněno, sekanou buď zamotejte nebo spíše pouze přiložte strany doprostřed a vytvarujte šišku. 

9. Vložte sekanou do připravené zapékací mísy a podlijte ji vodou. 

10. Sekanou v troubě hlídejte, po čase polévejte vždy vlastní šťávou. Pečte 1 hodinu. 

Doufám, že tento recept se vám osvědčí stejně jako mně. Mám ráda, když je sekaná přímo vyndaná z trouby, to je za mě asi ta nejlepší sekaná. Podávat ji můžete s čímkoliv - brambory, kaše, zelenina, chleba s okurkou,... 

Mějte se krásně a dobrou chuť! 

Vaše B. 

Zdroj: Barbora Benešová