Zásadní fakta, proč je důležité se ráno nasnídat
Fotografie od Food Photographer | Jennifer Pallian z Unsplash

Zásadní fakta, proč je důležité se ráno nasnídat

Rady a tipy

Snídaně je dosti sporadickou částí denního příjmu potravin posledních dní. Přerušované půsty a další různá omezení, která nás vedou cestou vyhýbání se snídaně. Vždy budou tábory, kde jeden je pro a druhý je proti, ovšem bychom se sami měli zamyslet nad tím, jak to vlastně je a kde je ta pravda.

Jistě všichni budeme znát rčení, ve kterém zní, že máš snídat jako král, obědvat jako poddaný a večeřet jako chuďas. Za dosavadní dobu, co jsem zkusila několik různých jídelních možností od paleo diety, přes bezlepkovou (kvůli zdraví), a následně jsem skončila u klasického vyváženého jídla, jsem zjistila, že každá cesta má své pro a proti, které si musí každý z nás ujasnit a vyhodnotit, jestli mu daná cesta přináší radost, energii, a ne nějaké utrpení a hlad. Snídaně je sice pro někoho nepřekonatelnou disciplínou, ale svou roli v celém dni hraje, ať se nám to líbí nebo ne.

Je jasné, že když budete snídat neustále koláče, koblihy, salámy s chlebem či příliš mnoho ingrediencí dohromady, nebudete se nejen nelíbit sami sobě, ale nebude spokojené ani vaše tělo, protože nedostane ty správné živiny na začátku dne. Budete nafouklí, nepříjemní, naprosto zbytečně zasypaní cukry, které vám sice dodají energii, ale po chvíli budete mít opět hlad, tudíž toho sníte mnohem víc, než kdybyste si dali pestrou a správně vyváženou snídani v podobě komplexních sacharidů, bílkovin a tuků. Jak si svou snídani ale sestavíte je už čistě na vás.

SNÍDANĚ JE ZÁKLAD PRO DOBŘE NASTAVENÍ DEN
Jsou chvíle, kdy nestíháme, nebo zkrátka nemáte vůbec na nic chuť. Ano, jsou takové chvíle, ale neměly by se stát pravidlem, na které si časem zvyknete. Snídat jsem neuměla už na základní škole. Bylo mi po ránu nevolno a představa, že si mám dát jídlo mě naprosto odrovnala téměř do oběda. Ve škole jsem následně často usínala, nebyla jsem ve své kůži a okolo 10 dopoledne jsem začala mít chuť a hlad. Ovšem jsem měla smůlu, protože jsem častokrát neměla ani svačinu, protože jsem si zkrátka řekla, že to vydržím do oběda. A to byla velká chyba.

Snídaně není jen trend, je to rituál, který se dá opravdu naučit a jde si z něho udělat dobře zavedený zvyk. Snídat jsem začala pomalu jogurtem a následně jsem na střední škole neměla problém snídat v 6 ráno a klidně vajíčka se zeleninou. Tak moc jsem si na snídani zvykla, že jsem si nedovedla představit ráno bez ní a díky tomu jsem vydržela celý den na nohou a ve škole se soustředit do pozdního odpoledne. Poté jsem na nějakou dobu měla se snídaní opět pauzu, ale to bylo spíše určité období, kdy jsem nebyla ve své kůži. Dnes snídám pravidelně a musím říct, že jsem ráda, že jsem se do těchto kolejí opět vrátila.

NEBUDETE SE DOJÍDAT VEČER
Jakmile máte veškeré živiny dobře přímo pro vás nastavené, nemůže se stát, že by vás honila mlsná po večerech. Ano, někdy si něco dáte, třeba meloun v těchto letních dnech, ale nebudete mít potřebu sníst vše, co uvidíte.

Snídaní začnete a postupně během dne si nastavíte jídelníček tak, aby vám to vyhovovalo a stále tělo dostalo to, oč žádá.

JEZTE SNÍDANI HODINU OD PROBUZENÍ
Čas snídaně je dosti důležitou pointou, kterou je nutno vyzdvihnout. Doporučená doba snídaně je půl hodina až hodina od prvního probuzení. Tělo si bude žádat různými způsoby o nastartování metabolismu a celkového oběhu v podobě dobré a vyvážené snídaně.

 

TIPY NA DOBROU SNÍDANI

Ovesná kaše s ovocem a ořechovým máslem
Skvělá varianta na sladkou snídani, která vás nabije energií minimálně na 3-4 hodiny. Zasytí, prospěje vašemu zažívání a dobře se s ní případně cestuje, jestli máte potřebu jíst mimo domov. Budete potřebovat: ovesné vločky, mléko/vodu (pamatujte na to, abyste měli v případě výběru s vodou zdroj bílkovin jinde, např. jogurt navrch), ovoce, čekankový sirup, ozdobení dle vašich chutí.

Zapečený toast se šunkou, sýrem a rajčetem
Zapečený toast si poslední dobou dělám téměř každé ráno. Je to rychlé, výživově skvělé, a navíc je to slaná varianta snídaně, kterou mám v dnešních dnech raději. Nesmí se zapomenout na zeleninu k tomu, kdy se zasytíte na celé dopoledne, a ještě vám to bude chutnat. Doporučuji dát toast, šunku, sýr (mozzarellu, klasický eidam), rajče a trochu kvalitního másla, zapečte a máte super snídani!

Míchaná vajíčka s kopou zeleniny a celozrnným chlebem
Míchaná vajíčka jsou trošku více časově náročná, tudíž jestli nestíháte, tak raději nedělejte. Míchaná vajíčka jsou o něco tučnější, než když si dáte ovesnou kaši, ale zasytí vás klidně i do oběda bez toho, aniž by vám zakručelo v břiše. Já osobně miluji klasická míchaná vajíčka bez ničeho, pouze na troše másla, vedle toho následně mix zeleniny a když je chuť, tak i celozrnný toastový chleba. A snídani králů máte na stole.

 

Snídaně jsou jen a jen pouze o zvyku. Dejte tomu šanci a vyzkoušejte týden snídat. Udělejte si na ni čas a uvidíte, jak se tělo bude měnit a vy díky tomu dostanete mnohem víc energie, než kdybyste se zaplácli sušenkou nebo koblihou. Jednou za čas není žádný problém, ale věřte mi, že jakmile přičichnete ke kvalitním snídaním, nebudete chtít měnit.


Mějte se krásně.

Vaše B.

 

Foto Barbora Benešová
Barbora Benešová
Jsem holka, co razí pravidlo „s úsměvem jde všechno lépe“, tudíž se vždycky snažím najít řešení v každé situaci. Ráda pomůžu, a pomocí psaní doufám, rozkouzlit úsměv na tváři i vám!