Proč péct vánočku 23. prosince?
Fotografie od Julian Hochgesang z Unsplash

Proč péct vánočku 23. prosince?

Rady a tipy

Všichni známe, jak je prosinec náročný měsíc ve všech směrech. V práci nás čekají uzávěrky, blíží se splatnosti faktur, deadline na každém rohu, nesmíme zapomenout na naše obchodní partnery, do toho řešit dárky, péct cukroví a být tím nejlepším člověkem alias superhrdinou. Někdy nemáme ponětí, co je za den nebo za jak dlouho ty Vánoce vlastně jsou a jsme rádi, že najdeme večer postel, do které se zachumláme.

Náročné jsou nejen ty praktické a nutné věci, ale také na přísun různých pokrmů, kalendářů atd. Pečení cukroví je jedna z našich klasik, kterou zná a provozuje snad každá česká rodina. Co takhle ale pečení vánočky? Víte, kdy by se měla správně péct a jaká další jména nese?


Vánočka neboli „calta“ či „húska“ nám může lehce připomínat rakouskou či německou štolu, ale přeci jen, naše vánočka má svou originalitu a chuť.
Ve středověku nesměla chybět u štědrovečerní večeře, kde byla její součástí. Dnes je spíše podávána ve stylu buchty nebo jednoduše sladkého pečiva v období Vánoc.

Každá domácnost má svůj recept, který buď zdědila po svých babičkách nebo si jednoduše nějaký najdou na internetu. Jsou tábory, které se mohou po vánočce utlouct, a poté naopak ti, kteří ji nemůžou ani cítit. Vánočka může být pro někoho specifická v chutích při kombinaci kynutého těsta, mandlí a hrozinek namočených v rumu. Jakmile ji ale jednou opravdu upečete sami a pak ještě ještě vlažnou ochutnáte, zjistíte, proč ji druhá strana tak miluje.

KDY JE NEJLEPŠÍ DEN VÁNOČKU PÉCT?
Můžete vánočku péct klidně celý měsíc pro lepší snídani, ovšem je přeci jen den, kdy bychom ji měli péct jednoznačně. Tím dnem je 23.prosinec.
Představte si, že jste milovník sladkého pečiva a ráno se neobejdete bez toho, aniž byste si dali čerstvý muffin, croissant nebo právě vánočku. Máte v hlavě čerstvě upečenou vánočku, která provoní celý dům a vy se těšíte na chvíli, kdy ji budete moci prvně rozkrojit, pomazat máslem a marmeládou, nebo si dát jen samotnou s kávou či čajem. Vůně vanilkového cukru vás probudí a natěšení si jdete pro svůj kus ke snídani na Štědrý den. 

Tak co, nalákalo vás to?

UDĚLEJTE SI Z PEČENÍ VÁNOČEK TRADICI
Celý prosinec je ve stylu různých tradic, které děláme od našeho dětství. Po pouštění lodiček se můžete vrhnout na pečení vánoček. Vyzvěte maminku, babičku, sestru, bratra, zkrátka kohokoliv, a upečte spolu letos vánočku. Den před Štědrým dnem bychom neměli strávit s nikým jiným než se svými nejbližšími, proto neztrácejte čas a letos udělejte něco jinak, pečte! Uvidíte sami, jakou atmosféru pečení vánoček udělá a rádi si z této aktivity vytvoříte tradici.


Vánoce, ať chceme nebo ne, jsou o nás. Jsou o tradicích, lásce, darování, děkování a pokoře, kterou rozdáváme přes rodinu a známé stále dál. Věnujte čas těm, kteří si toho vašeho váží a dávají vám na oplátku ten svůj. Pouto, které si v rodinách tvoříte, by mělo být silné po celý rok, ovšem o Vánocích by si ho měli připomenout všichni a být vděční za to, co máme možnost mít a jak náš čas můžeme s klidem trávit.

 

Mějte se krásně.

Vaše B.

Foto Barbora Benešová
Barbora Benešová
Jsem holka, co razí pravidlo „s úsměvem jde všechno lépe“, tudíž se vždycky snažím najít řešení v každé situaci. Ráda pomůžu, a pomocí psaní doufám, rozkouzlit úsměv na tváři i vám!

Diskuze

Pro přidání komentáře je třeba se přihlásit nebo registrovat.
Žádné komentáře
Prozatím tu není žádný komentář. Buďte první co začne diskuzi.