Osvědčené a praktické vychytávky při pečení vánočního cukroví
Fotografie od Kari Shea z Unsplash

Osvědčené a praktické vychytávky při pečení vánočního cukroví

Rady a tipy

Všechno je jednou poprvé a musíme to zkrátka zvládnout. Jakmile se rozhodnete, že už nebudete chodit za maminkou nebo babičkou s papírovou krabicí a rozhodnete se péct cukroví sami, je to výzva, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Důležitý je postup, správné načasování a důkladná příprava, kterou si dnes společně projdeme.

V tomto článku se dozvíte rady a tipy, které se vám postarají o zvládnutí shonu okolo pečení cukroví. Ráda vám poradím, co a kdy péct, jaký pomocník vám může v kuchyni pomoci a dalších spoustu zkušeností, které jsem si odnesla já.

 

ZAVDĚČ SE KAŽDÉMU ČLENU RODINY – druhy cukroví podle oblíbenosti
Základem úspěšného pečení je příprava a následná důležitost kroky promyslet. Udělejte si poznámky, kdo má jaký druh cukroví rád. Někdo má rád perníčky, další zase linecké a někdo čeká na svá oblíbená vosí hnízda. Ideální je, když máte základních 6-7 druhů, které potěší každého, protože víc je zbytečné. Není nutné, abyste si špajz zaskládali krabicemi, musíte to mít jen dobře promyšlené.

PRACUJ S ČASEM A PLÁNUJ
Překročili jste první úskalí problémů. Vybrali jste druhy, které budete péct a nyní je potřeba, abyste vymysleli harmonogram pečení. Jistě budete vědět, že například perníčky potřebují nejvíce času oproti cukroví s náplní. Velmi dobrým pomocníkem je advent. Rozdělte si pečení podle adventu. Začněte s perníčky, rohlíčky nebo lineckým. Perníčky schováte, rohlíčky obalíte a linecké si můžete nechat na později. Ale základ už mít budete.
Druhým adventem můžete začít s ořechy a dalšími plněnými druhy, které máte rádi a chystáte péct.
A třetí, pro naše pečení poslední, advent věnujte nepečenému a krémovému cukroví.

ZVOL DOBRÉ POMOCNÍKY DO KUCHYNĚ
Jsou různé vychytávky a pomocníci v kuchyni, které mohou při pečení pomoci nebo alespoň nám práci zjednodušit či zpříjemnit. Kdo chce, může se vybavit dobrým robotem na hnětení těsta, ovšem stále jsou ruce jedním z nejlepších hnětačů.

Určitě doporučuji více plechů v domě. Čím víc jich budete mít, tím rychleji to půjde. Dva budou v troubě a mezitím další dva budete plnit. Pak jen měníte plechy z trouby a zase zpět a jde vám to jedna báseň.

Mějte po ruce dostatečně velký klasický dřevěný nebo silikonový vál. Zbytečně to neprovozujte na lince, je z toho poté nejen víc práce na úklid, ale když potřebujete najednou více místa, vál přesunete, linku ne.

Jestli se chystáte na pečení ořechů, rohlíčků a dalších těchto podobných druhů cukroví, mějte dostatečné množství forem. Ořechy zaberou spoustu času, jestliže máte jen 2 pláty formiček. Mějte alespoň 4-5 od každého požadovaného a máte vystaráno.

Jako finální radu doporučuji dostatek plechových dóz na uskladnění. Nejlepší je si je nadepsat, ať víte, kam sáhnout, a navíc se díky nim cukroví dobře skladuje.

 

V životě je pokaždé nejsložitější krok udělat ten první. Jakmile se ale překonáte a vyjdete vpřed novým věcem, objevování či zkoušení, jste na té správné cestě ve vašem pokroku. Stačí postupně a lehce. Pečením cukroví získáte zcela nové zkušenosti, které ale můžete předávat dál a držet tu naši krásnou českou tradici.

 

Mějte se krásně.


Vaše B.

Foto Barbora Benešová
Barbora Benešová
Jsem holka, co razí pravidlo „s úsměvem jde všechno lépe“, tudíž se vždycky snažím najít řešení v každé situaci. Ráda pomůžu, a pomocí psaní doufám, rozkouzlit úsměv na tváři i vám!