
Osvědčené a praktické vychytávky při pečení vánočního cukroví
Všechno je jednou poprvé a musíme to zkrátka zvládnout. Jakmile se rozhodnete, že už nebudete chodit za maminkou nebo babičkou s papírovou krabicí a rozhodnete se péct cukroví sami, je to výzva, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Důležitý je postup, správné načasování a důkladná příprava, kterou si dnes společně projdeme.
V tomto článku se dozvíte rady a tipy, které se vám postarají o zvládnutí shonu okolo pečení cukroví. Ráda vám poradím, co a kdy péct, jaký pomocník vám může v kuchyni pomoci a dalších spoustu zkušeností, které jsem si odnesla já.
ZAVDĚČ SE KAŽDÉMU ČLENU RODINY – druhy cukroví podle oblíbenosti
Základem úspěšného pečení je příprava a následná důležitost kroky promyslet. Udělejte si poznámky, kdo má jaký druh cukroví rád. Někdo má rád perníčky, další zase linecké a někdo čeká na svá oblíbená vosí hnízda. Ideální je, když máte základních 6-7 druhů, které potěší každého, protože víc je zbytečné. Není nutné, abyste si špajz zaskládali krabicemi, musíte to mít jen dobře promyšlené.
PRACUJ S ČASEM A PLÁNUJ
Překročili jste první úskalí problémů. Vybrali jste druhy, které budete péct a nyní je potřeba, abyste vymysleli harmonogram pečení. Jistě budete vědět, že například perníčky potřebují nejvíce času oproti cukroví s náplní. Velmi dobrým pomocníkem je advent. Rozdělte si pečení podle adventu. Začněte s perníčky, rohlíčky nebo lineckým. Perníčky schováte, rohlíčky obalíte a linecké si můžete nechat na později. Ale základ už mít budete.
Druhým adventem můžete začít s ořechy a dalšími plněnými druhy, které máte rádi a chystáte péct.
A třetí, pro naše pečení poslední, advent věnujte nepečenému a krémovému cukroví.
ZVOL DOBRÉ POMOCNÍKY DO KUCHYNĚ
Jsou různé vychytávky a pomocníci v kuchyni, které mohou při pečení pomoci nebo alespoň nám práci zjednodušit či zpříjemnit. Kdo chce, může se vybavit dobrým robotem na hnětení těsta, ovšem stále jsou ruce jedním z nejlepších hnětačů.
Určitě doporučuji více plechů v domě. Čím víc jich budete mít, tím rychleji to půjde. Dva budou v troubě a mezitím další dva budete plnit. Pak jen měníte plechy z trouby a zase zpět a jde vám to jedna báseň.
Mějte po ruce dostatečně velký klasický dřevěný nebo silikonový vál. Zbytečně to neprovozujte na lince, je z toho poté nejen víc práce na úklid, ale když potřebujete najednou více místa, vál přesunete, linku ne.
Jestli se chystáte na pečení ořechů, rohlíčků a dalších těchto podobných druhů cukroví, mějte dostatečné množství forem. Ořechy zaberou spoustu času, jestliže máte jen 2 pláty formiček. Mějte alespoň 4-5 od každého požadovaného a máte vystaráno.
Jako finální radu doporučuji dostatek plechových dóz na uskladnění. Nejlepší je si je nadepsat, ať víte, kam sáhnout, a navíc se díky nim cukroví dobře skladuje.
V životě je pokaždé nejsložitější krok udělat ten první. Jakmile se ale překonáte a vyjdete vpřed novým věcem, objevování či zkoušení, jste na té správné cestě ve vašem pokroku. Stačí postupně a lehce. Pečením cukroví získáte zcela nové zkušenosti, které ale můžete předávat dál a držet tu naši krásnou českou tradici.
Mějte se krásně.
Vaše B.